Inicijativa za izmjene i dopune Zakona o vodama

24.03.2011. 08:21 / Izvor: eKapija.ba
Inicijativa za izmjene i dopune Zakona o vodama

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine uputio je Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva inicijativu za izmjene i dopune Zakona o vodama.

Zahtjev je upućen 23. marta/ožujka, a shodno zaključku Predsjedništva Skupštine Saveza, navodi se u saopćenju.

Naime, na Trinaestoj sjednici Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, koja je održana 24.02.2011. godine u Bugojnu podržana je inicijativa općine Ilidža za dopunom Zakona o vodama.

Zakonom o vodama se uređuje način upravljanja vodama unutar teritorije Federacije BiH, koji obuhvata zaštitu voda, korištenje voda, zaštitu od štetnog djelovanja voda i uređenje vodotoka i drugih voda kao i ostalu problematiku vezanu za vode u Federaciji BiH. Inicijativa Saveza ide u pravcu da se prihodi od vodne naknade koji pripadaju kantonima prioritetno koriste za uređenje i regulaciju vodotoka i zaštitu od poplava u općinama ugroženih od pojave poplava.

Stoga, Predsjedništvo Skupštine Saveza je usvojilo pomenutu inicijativu i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dostavilo prijedlog izmjena i dopuna Zakona o vodama koje se odnose na dopunu člana 178. stav 2 gdje je propisano obavezno namjensko trošenje sredstava od vodne naknade koji pripadaju kantonu, ali bez navođenja sredstava za prioritetno uređenje i regulaciju vodotoka.

"Predloženim izmjenama bi se na pravi način riješilo pitanje izlijevanja rijeka i uopšte pojava poplava u općinama koje imaju takve probleme", poručuju iz Saveza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti