Čelinac uvodi najnižu stopu poreza na nepokretnost

06.12.2011. 17:10 / Izvor: SRNA
Čelinac uvodi najnižu stopu poreza na nepokretnost

Skupština opštine Čelinac donijela je odluku da poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti za 2012. godinu iznosi 0,05 od procijenjene vrijednosti nepokretnosti, što je najniža stopa predviđena zakonom.

Načelnik opštine Momčilo Zeljković rekao je da nema nikakvih procjena koliki bi prihod opštinski budžet mogao da ostvari po ovom osnovu, jer od Poreske uprave Republike Srpske lokalna zajednica još nije dobila izvještaj o prijavljenim nepokretnostima građana i pravnih lica.

Iako je riječ o najnižoj zakonom predviđenoj stopi, građani i privrednici Čelinca, gdje je svakim danom sve više zatvorenih poslovnih objekata, sa strahom očekuju razrezivanje poreza.

I stambeni prostor u Čelincu nije na cijeni, što potvrđuje činjenica da je stanogradnja opala na najniži nivo, izuzme li se ratni period. Posljednja stambena zgrada završena je prije dvije godine, a tek ovih dana preduzeće "Inkoprom" zakopalo je temelje novoj. Brojne kuće su oglašene za prodaju, ali vlasnici teško pronalaze kupca.

I na posljednjoj sjednici općinskog vijeća više odbornika zatražilo je donošenje olakšica kako bi se podstakla gradnja. Najviše primjedbi je na visoke rente za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente za pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Nadležni odgovornost prebacuju na republičke institucije u čijoj nadležnosti je zakonska regulativa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti