BiH mirno čeka propast: Spašavanje ekonomije ipak na zadnjem mjestu

24.01.2012. 15:14 / Izvor: eKapija.ba
BiH mirno čeka propast: Spašavanje ekonomije ipak na zadnjem mjestu

Inicijativa o održavanju hitne sjednice na temu trenutne ekonomske situacije u BiH dobila je podršku Zajedničke komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamenta BiH. Ipak, kao što narodna izreka kaže, izgleda da će još mnogo vode proteći prije nego što se ona održi.

Kako saznajemo inicijativa je usvojena i date su preporuke Vijeću ministara da pripremi materijal za raspravu na osnovu analiza i dokumenata Direkcije za ekonomsko planiranje, Direkcije za europske integracije i drugih relevantnih institucija. Zbog važnosti tematike planirano je da na nju budu pozvani i predstavnici međunarodnih organizacija kao što su Svjetska banka, MMF i dr.

Upućeni ipak kažu se za njeno pokretanje čeka formiranje Vijeća ministara koje bi, nadaju se svi, trebalo biti uskoro formirano.

Osim inicijative iz Parlamenta slična je dolazila i iz Vanjskotrogovinske komore BiH. Oni su krajem prošle godine tražili da vlasti hitno razmotre mjere koje će poduzeti povodom ulaska Hrvatske u EU, a u cilju eliminiranja negativnih efekata na ekonomsku situaciju u zemlji. Od tada je Hrvatska potpisala ugovor o pristupanju , a ništa se nije konkretno uradilo. Alarm je već uključen jer nam za neke konkretne akcije ostaje još samo godinu dana.

Mladen Ivanić, član Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj državnog Parlamenta, kaže da je podržao inicijativu na sjednici Komisije, te da već odavno upozorava na to da je potrebna hitna akcija u ovom pravcu. Što se tiče efekata od ulaska Hrvatske u EU osobito će, smatra, biti problema u poljoprivredi jer većina naših kompanija nema potrebne certifikate za izvoz u EU. Ivanić navodi da izostanak bitnijih aktivnosti kako bi se ublažile posljedice na naše tržište ne iznenađuje jer se kod nas sve radi u zadnji tren. Smatra da je trebalo već do sada povećati subvencije kako bi naše robe bile konkurentnije. Daleko veću pozornost je trebalo staviti na institute i certificiranje laboratorija.

Kako se kompanije već sada velikom brzinom moraju pripremati pokazuje i upozorenje iz Delegacije EU u BiH da bh. gospodarstvenici trebaju krenuti sa procedurom registracije za EORI broj, odnosno broj za registraciju i identifikaciju koji moraju imati svi koji žele izvoziti u EU. Iz Delegacije ističu da će ove brojeve morati imati sve kompanije koje planiraju početi aktivnosti u EU ako podnesu carinsku deklaraciju, bilo da je ulazna ili izlazna sažeta deklaracija.

"EORI broj je potrebno zatražiti samo jednom, i kad se dobije može se koristiti za carinske aktivnosti u cijeloj Europskoj uniji. Broj se dobija od nadležnih organa zemalja članica EU", kaže Amra Čelebić, iz Delegacije Europske unije u BiH. Navodi da kompanije ne bi za te aktivnosti trebale čekati da Hrvatska uđe u EU.

Postoje i pozitivni primjeri

Analiza Vanjskotgovinske komore, objavljena krajem 2011., pokazala je da će negativan utjecaj osjetiti skoro svi sektori jer nam je u velikom broju njih Hrvatska jedan od glavnih trgovinskih partnera. Ipak, kako sve nije crno pokazuje i kompanija "Tropic ribarstvo" iz Banja Luke, koja se bavi proizvodnjom, prometom i preradom kalifornijske pastrmke, iz koje su nam kazali da ulazak Hrvatske u EU za njih neće promijeniti ništa što se tiče izvoza, ali će pitanje konkurentnosti biti i te kako upitno. Oni već izvoze na tržište EU tako da već imaju HACCAP i izvozni broj, a uskoro planiraju proboj i na njemačko tržište.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti