RS: Samo 10 firmi duguje više od 282 miliona za poreze i doprinose

13.06.2011. 07:32 / Izvor: Fena
RS: Samo 10 firmi duguje više od 282 miliona za poreze i doprinose

U Republici Srpskoj čak 315 firmi duguje pojedinačno više od 500.000 KM tom entitetu za neplaćene poreze i doprinose.

Prema podacima Ministarstva finansija, na osnovu presjeka urađenog sredinom maja, prvih deset na spisku najvećih dužnika duguje državi više od 282 miliona KM.

Rekorder po visini duga je Rafinerija nafte Brod s reprogramiranim dugom od 126.349.859 KM, slijedi "Novotex" Trebinje, u stečaju, s dugom za poreze i doprinose od 44.243.372 KM.

"Nestro Petrol" Banja Luka duguje 17,3 miliona (reprogram), "Darko-produkt" Laktaši 14,7 miliona (status nesolventan), a i ZP "Elektrokrajina" jedan je od najvećih dužnika sa 14,4 miliona, navodi se u spisku reosrnog entitetskog ministarstva koji je u posjedu banjalučkog portala "Capital".

Za "Swisslion" IAT Trebinje, koji nije platio 14,3 miliona KM, u napomeni Porezne uprave RS-a stoji da je pokrenut postupak prinudne naplate iz novčanih sredstava, ali je odgođen po preporuci Vlade RS-a od 31. decembra 2010. godine, te da je upisana hipoteka nad nekretninama.

Na listi dužnika je i "Birač" Zvornik s 14,05 miliona KM, ali i njihova čuvena kćerka firma "Balkal" Banja Luka, koja je ostala dužna 10,8 miliona (status: u postupku prinudne naplate).

Zanimljivo je da je na spisku izuzetno veliki broj poznatih firmi za koje se u javnosti smatra da su "uspješne".

Tako "Integral Inženjering" na ime poreza i doprinosa duguje 1,9 miliona KM, a njegova sestrinska firma "Integra Inženjering" 725 hiljada KM, "Sector Security" Banja Luka ima neizvršene obaveze od 702 hiljada KM, "Glas Srpske – Trgovina" 621 hiljada KM, "Niskogradnja" Laktaši duguje 584 hiljade KM…

U kojoj su krizi "Šume Srpske" pokazuje neizmiren dug prema Poreznoj pravi od 1,09 miliona KM, Željeznice RS duguju 3,4 miliona, a Porezna uprava kao najveće dužnike vodi i firme u kojima je odavno završen ili je u toku stečajni postupak, poput DI Vrbas Banja Luka (8,11 miliona KM), dok se i Robna kuća “Boska” vodi kao dužnik 6,3 miliona poreza i doprinosa.

Prema najvećim dužnicima poreza i doprinosa Porezna uprava RS-a je pokrenula postupak prinudne naplate, ali je ubrzo potom Vlada RS-a na sjednicama usvajala zaključke kojima se naređuje da se obustavi postupak prinudne naplate.

S nekim najvećim dužnicima je sklopljen reprogram obaveza.

Uslov je da redovno izmiruje tekuće poreske obaveze, u suprotnom sporazum o reprogramu se poništava i sve dospjele obaveze istog trenutka dospijevaju na naplatu, međutim, to se ne poštuje.

U revizorskom izvještaju za 2010. Porezne uprave RS navodi se da se ugovori o reprogramu ne poštuju, te da nema kriterija za privremeno oslobađanje ili odgađanja od plaćanja poreskih obaveza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti