S Novom godinom počinje i bolja kontrola prometa naftnih derivata

03.01.2011. 11:54 / Izvor: eKapija.ba
S Novom godinom počinje i bolja kontrola prometa naftnih derivata

S dolaskom Nove godine počinje i bolja kontrola prometa naftnih derivate na benzinskim pumpama u FBiH putem uvođenje elektronskih mjernih uređaja.

Na ovaj način trebalo bi se svi naftni derivati staviti pod kontrolu, a sivoj ekonomiji i manipulaciji cijenama trebao bi doći kraj.

Kako je već ranije određeno Pravilnikom o načinu evidentiranja i kontroli prometa naftnih derivata putem ugrađene opreme na benzinskim pumpnim stanicama u Federaciji BiH, koje je odredilo Federalno ministarstvo trgovine privredna društva koja vrše promet naftnih derivate na benzinskim pumpama bila su obavezna da ugrade i započnu evidentiranje prometa putem elektronskih mjernih sistema najkasnije do 31. decembra 2010. godine, dok prenos XML izvještaja sa dnevnim prometom na BPS prema ovome planu počeo sa prvim danom Nove godine.

Podsjećamo, novim načinom kontrole naftnih derivata mjeriće se: gustoća goriva, visina stupa goriva u rezervoarima, temperatura goriva i visina vode kondenzata u tanku. Također, kontrolom je obuhvaćeno praćenje količina utočenog i istočenog goriva, stanje u tanku, te provjeru trenutnih dnevnih i periodičnih izvještaja.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti