Ruska kompanija želi tražiti naftu u FBiH, nude i projekt i novac

01.03.2011. 14:48 / Izvor: Večernji List
Ruska kompanija želi tražiti naftu u FBiH, nude i projekt i novac

Nakon Republike Srpske, Naftna industrija Srbije i Njeftegazinkor, tvrtka kći ruske kompanije Zarubežnjeft, iskazali su zanimanje za geološka istraživanja naftnih područja i na prostoru Federacije BiH.

Dvije varijante

Kako prenose srbijanski mediji, tamošnja naftna industrija uz pomoć ruskih stručnjaka napravila je i prezentirala preliminarni program investicija u dvjema varijantama. Prema minimalnoj varijanti, geološka istraživanja potencijalnih naftnih polja u Federaciji BiH stajala bi 13, a po maksimalnoj 47 milijuna dolara, dok bi se kapitalne investicije kretale od 63 do 315 milijuna KM, ovisno o rezultatima istraživanja i ostvarene proizvodnje.

Projekt bi bio realiziran po principu "drvo riješenja", što znači da će realizacija sljedeće faze projekta zavisiti od rezultata prethodne. Ruske i srpske naftne kompanije nisu jedine pokazale zanimanje za istraživanje naftnih polja u FBiH. Spomenimo da je na Energoinvestov međunarodni javni poziv za izražavanje interesa za istraživanje nafte i plina na području FBiH, koji je raspisan prije dvije godine, stiglo pet ponuda.

Zanimaju se i Kanađani

Pristigle su ponude od tvrtki Transglobal Petroleum iz Hustona (Texas, SAD), Seed Rock ispred Longwiew Capital Partners (Kanada), Delta Hydrocarbons (Nizozemska) i MOL (Mađarska) i INA (Hrvatska). menadžment kanadske grupacije Longwiew Capital Partners, čak je obišao institucije vlasti u FBiH. Čelnici kanadske tvrtke tada su u razgovoru za Večernji list kazali da su u završetak istraživanja nafte spremni uložiti oko 100 milijuna američkih dolara. Ponuda Transglobal Petroleuma nudi istraživanja na području Tuzle i sjeveroistočne BiH vrijedna 80 milijuna dolara i dodatnih 95 milijuna za istraživanja u regiji Dinarida (Hercegovina).

Teksašani nude i izgradnju rafinerije u BiH vrijedne 600 milijuna američkih dolara, kapaciteta 50.000 barela nafte dnevno. Međutim, cijeli postupak miruje zbog komplikacija oko zakonskih nadležnosti glede koncesije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti