Konačno: Propisi o hrani koji garantuju ravnopravan položaj domaćim proizvođačima na tržištu

06.06.2011. 12:19 / Izvor: eKapija.ba
Konačno: Propisi o hrani koji garantuju ravnopravan položaj domaćim proizvođačima na tržištu

Vijeće ministara BiH nedavno je na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine donijelo devet propisa o hrani koji su usklađeni sa propisima EU.

Kako su za ekapija.ba kazali u Agenciji za sigurnost hrane BiH radi se o Pravilniku o proizvodima od jaja, Pravilniku o keksima i srodnim proizvodima, Pravilniku o kafi, proizvodima od kafe, surogatima i proizvodima od surogata, Pravilniku o neželjenim supstancama u hrani za životinje, Pravilniku o hrani obogaćenoj nutrijentima, Pravilniku o hrani namijenjenoj za upotrebu u energetski ograničenoj ishrani za smanjenje tjelesne mase, Pravilniku o hrani za posebne prehrambene potrebe, Pravilniku o dijetalnoj hrani za posebne medicinske potrebe i Pravilniku o izmjeni i dopuni Pravilnika o osvježavajućim bezalkoholnim pićima i sličnim proizvodima.

"Donošenje Pravilnika o hrani za posebne prehrambene potrebe omogućuje se ispunjavanje posebnih nutritivnih zahtjeva određenih kategorija osoba sa posebnim prehrambenim potrebama, odnosno osoba čiji su digestivni procesi ili metabolizam poremećeni, koje se nalaze u posebnom fiziološkom stanju i koji su stoga u mogućnosti imati posebnu korist od kontrolirane upotrebe određenih supstanci u prehrambenim proizvodima i dojenčadi ili male djece u očuvanju dobrog zdravlja", kazao je Sejad Mačkić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Naime, propisi o hrani, koji su usklađeni sa propisima Evropske unije osiguravaju visok nivo zaštite života i zdravlja potrošača, omogućavaju ravnopravan položaj bh. proizvođača na domaćem i međunarodnom tržištu, te djelotvorno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta.

"Agencija za sigurnost hrane BiH, radi uvođenja savremenog integriranog sistema sigurnosti hrane, ulaže velike napore na usaglašavanju bh. zakonodavstva iz oblasti sigurnosti hrane sa zakonodavstvom Evropske unije. Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, u proteklom periodu donesen je Zakon o GMO i 66 pravilnika o hrani, materijalima i predmetima u kontaktu s hranom", kaže Mačkić.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti