Bh. građevinari opravdali povjerenje: Na dionici Gorica - Drivuša završena četvrtina posla

11.06.2011. 09:53 / Izvor: eKapija.ba
Bh. građevinari opravdali povjerenje: Na dionici Gorica - Drivuša završena četvrtina posla

Izgradnja poddionice Gorica – Drivuša na trasi koridora 5-C, koja je putem međunarodnog tendera povjerena domaćem građevinskom konzorciju, odvija se prema predviđenoj dinamici. Gradilište je otvoreno u oktobru prošle godine, a do sada je završeno oko 25 posto posla, potvrdili su nam izvođači radova.

Radove u vrijednosti od 24 miliona eura obavljaju građevinske firme – Euro-Asfalt, ŽGP, Hidrogradnja i GP Put, koje su na ovaj način uposlile značajan broj radnika te se nadaju referencama za buduće projekte.

Ova dionica finansira se od novca Evropske investicijske banke, a svaka od četiri kompanije zadužena je za po jedan dio. U izjavi za eKapiju, tehnički direktor u Euro-Asfaltu Enver Ajanović potvrdio je da u dosadašnjem toku izgradnje jedna od članica konzorcija, sarajevska Hidrogradnja, suočila sa nedostatkom materijala, no da su na kraju ipak uspjeli izboriti sa ovim problemom.

Rok za završetak radova je dvije godine, a za to vrijeme nadzor će vršiti kompanija Incosa iz Španije u saradnji sa lokalnim partnerima.

Inače, ugovor sklopljen između konzorcija i Javnog preduzeća Autoceste FBiH predviđa izgradnju punog profila autoceste na trasi koridora 5-C, između naselja Drivuša i Gorica, u općini Zenica, a dionica autoceste počinje petljom Drivuša i završava se neposredno prije ulaska u tunel Vijenac. U sklopu realizacije projekta bit će izgrađena i tri mosta.

Građevinari su prema projektu preuzeli i izgradnju petlje Drivuša zajedno s pristupnim putem dužine 1525 m za priključak na postojeću magistralnu cestu, armirano-betonskog prolaza 5 x12 m dužine 47 m i mosta preko rijeke Bosne u dužini od 122,4 m.

Projekt, također, uključuje izgradnju naplatne stanice Drivuša kao i prvi `Centar za održavanje i kontrolu prometa` (COKP Drivuša).

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti