U Sarajevu otvoren obnovljeni Trgovački centar "Merkur"

16.09.2011. 14:39 / Izvor: eKapija.ba
U Sarajevu otvoren obnovljeni Trgovački centar 'Merkur'

U cilju zadovoljavanja potreba kupaca u Sarajevu je u petak otvoren obnovljeni Trgovački centar "Merkur", kojeg od sada čini pet novih trgovina Merkur, Drvopromet, drogerija CM, te trgovine obućom Šimecki i Borovo.

Trgovine zauzimaju 10.000 m2 unutrašnjeg prostora, odnosno Merkur 5.612 m2, Drvopromet, najveći domaći prehrambeni lanac 2.289 m2, drogerija CM 410 m2, Šimecki 102 m2 i Borovo 82m2.

Ovom prilikom predsjednik uprave Merkur grupacije Blaž Pesjak istakao je kako se nakon uspješno završenog postupka insolventnosti-prisilnog poravnjavanja, Merkur okreće novim planovima.

"Postupak prisilnog poravnavanja uspješno je završen sredinom jula ove godine kada je Okružni sud u Kranju donio odluku o izglasanom prisilnom poravnanju u društvu Merkur", rekao je Pesjak, naglašavajući kako je jedna od ključnih aktivnosti za poboljšanje poslovanja u Merkuru optimizacija maloprodajne mreže u Sloveniji i Merkurovim kćerinskim preduzećima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

(Blaž Pesjak)

Pesjak kaže kako vjeruje da će slovensko preduzeće sa stogodišnjom tradicijom na tržištu ponovo zauzeti mjesto koje mu pripada, odnosno da će se ova kompanija kao u prošlosti ponovo povezivati s napretkom, proširenjem i uspjehom, iako je 2010. godina za firmu sa 115 godina tradicije, bila jedna od najtežih.

Predsjednik uprave Merkura naglašava kako je došlo i do pada potrošnje, a namanji pad se osjeti na hrani, dok je na ostalim programa za Sloveniju između 10 i 15 posto, a na drugim tržišta malo veći.

Pesjak je optimističa i vjeruje da će saradnjom sa DP Marketima, Šimeckim, Borovom i CM-om u ovoj prvoj investiciji Merkura poslije krize biti povećana frekventnost kupaca, a time i promet sa kojim nisu ranije bili zadovoljni.

(Enver Šoškić)

Iako, u ovoj godini neće imati više investicija, Pesjak je naglasio kako je pred direktorom Intermerkura Nove za BiH Enverom Šoškićem zadatak koji je usmjeren na sačinjavanje strategije širenja za sljedećih pet godina.

"Naši ciljevi su otvaranje centara u većim gradovima i razvoj kroz franašize", dodaje Pesjak.

Direktor Intermerkur Nova Enver Šoškić ovom prilikom kazao je da će tržni centar s novom koncepcijom ubrzo pokazati dobre poslovne rezultate, a u obnovljenom centru će biti uposleno više od 100 radnika, od čega 78 Merkurovih.

"Dalji razvoj Merkura na bh. tržištu vidimo kroz otvaranje ovakvih centara Banjaluci, Tuzli, Bijeljini, Mostaru, Bihaću... te očekujemo i nova upošljavanja", rekao je Šoškić.

Inače, maloprodajna mreža Merkura sastoji se od 27 trgovačkih centara u Sloveniji, šest u Hrvatskoj, jednog u BiH, 3 u Srbiji i trgovine u Makedoniji i ovo je prvi put nakon kriznog perioda za kompaniju Merkur da predstavnici uprave društva dolaze u BiH.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti