Novi uslovi prodaje: Izbjeći 'berlinski zid' između zgrada Medicinske elektronike

16.11.2011. 14:44 / Izvor: eKapija.ba
Novi uslovi prodaje: Izbjeći 'berlinski zid' između zgrada Medicinske elektronike

Stečajni upravnik banjalučkog preduzeća Medicinska elektronika Lazo Tomić odgodio je četvrtu javnu prodaju imovine ovog stečajnog dužnika,a novi datum bit će objavljen nakon što se naprave izmjene u javnom pozivu.

Kako saznajemo od Tomića, kriteriji prodaje se neće mnogo izmijeniti ni nakon `peglanja` poziva, a najvažnija izmjena jeste da će se objekat A i B moći kupiti isključivo kao jedna cjelina.

Ova dva objekta Medicinske elektronike obuhvataju dvije zgrade ukupne površine 2.232 metara kvadratnih, te zemljište površine 4.618 metara kvadratnih.

"Objekti A i B čine jednu tehničko-tehnološku cjelinu, oni su i fizički spojeni. U zadnjem pozivu otvorena je mogućnost da se oni mogu kupiti odvojeno, no naknadno smo zaključili da ćemo ih prodavati isključivo u jednom paketu jer su oni sagrađeni za istu namjenu. Ne bih želio da nakon pojedinačne prodaje, kupci stavljaju berlinske zidove između objekata", kazao je Tomi.

Treći objekat C koji je izdvojena kao posebna cjelina obuhvata zemljište površine 2,610 metara kvadratnih, zgrada površine 2,116 metara kvadratnih i te oprema. Kupcu objekta C je postavljen uslov da u narednih pet godina nastavi djelatnost kojom se bavila Medicinska elektronika i da zadrži 35 radnika.

Tomić je također potvrdio Medicinska elektronika imaju oko 100 radnika, te da se pitanje dugovanja još nije do kraja definisano.

"Moram priznati da sam na ispitnom ročištu imao 22 miliona KM prijavljenih potraživanja. Dosta toga je bilo nelogično, jer ljudi često stavljaju potrebe, a ne obaveze stečajng dučnika, da bi se više naplatilo. Toga je dosta osporeno, slučajeva se vodi na sudu, neki procesi su već doneseni u korist steajnog dužnika, a za neke se tek treba donijeti odluka", istakao je Tomić.

On je komentirao i ranije najave da će Vladi Republike Srpske biti ponuđeno da kupi cjelokupnu imovinu Medicinske elektronike.

"Stečajni upravnici, čim formiraju stečajnu masu i pokrenu stečaj, traže strategijske partnere i kupce baš kao što to radi svaki drugi menadžmet koji vodi kompaniju koja nije u stečaju. Tako smo došli do saznanja da bi bilo dobro objekat C, koji je isključivo sagrađen za medicinske svrhe, ponuditi Vladi da ga kupi, a kasnije proglasi javnom ustanovom. Medicinska elektronika bi tad bila stavljena u rang regionalnog medicinskog centra Banjaluke, da bi to bilo najprihvatljivije za opći interes", istakao je Tomić.

No, ni u kom slučaju, ovo ne znači da će iko biti protežiran prilikom kupovine. "Zbog toga se organizuje javna prodaja, a onaj ko da najbolju ponudu, prolazi“, poručuje on.

Ukupna procjenjena vrijednost imovine Medicinske elektronike iznosi oko 20 miliona KM, a ona se ne može prodati ispod cijene 6.950 miliona KM, što je jedna trećina vrijednosti.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti