Hadžićki pogon za proizvodnju hrane za kućne ljubimce čeka okolišnu dozvolu

04.02.2012. 10:28 / Izvor: eKapija.ba
Hadžićki pogon za proizvodnju hrane za kućne ljubimce čeka okolišnu dozvolu

Proizvodnja se zasniva na najnovijim dostignućima u segmentu prehrambene industrije, odnosno na tehnologiji ekstrudiranja.

Na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma dostavljen je zahtjev za izdavanje okolišne dozvole od srane kompanije BOSNET, a odnosi se na otvaranje pogona u kojem će se vršiti proizvodnja hrane za ribe i kućne ljubimce.

Riječ je o savremenoj liniji za proizvodnju hrane za slatkovodne i morske ribe, te kućne ljubimce (mačke i pse). Proizvodnja se zasniva na najnovijim dostignućima u segmentu prehrambene industrije, odnosno na tehnologiji ekstrudiranja.

"Realizacijom ovog poduhvata značajno ćemo poboljšati konkurentnost bosansko-hercegovačkih proizvođača žitarica na domaćem i evropskom tržištu. U toku godinu dana od pokretanja proizvodnje zaposlit će se 60 radnika", optimistični su iz kompanije BOSNET.

U zahtjevu upučenom Federalnom ministarstvu okoliša i turizma koji se nalazi na javnom uvidu naglašeno je kako proizvodna linija, odnosno savremena tehnologija koja je instalirana u pogonu ne emituje štetne emisije u okoliš, te su ista postrojenja sa različitim proizvodnim kapacitetom smještena u blizini velikih svjetskih gradova.

Također, zanimljivo je da se radi o potpuno automatizovanoj liniji, te je izvan ljudskog uticaja i cijeli proces se se odvija u zatvorenom sistemu.

Pogon se nalazi u naselju Grivići gdje kompanijan BOSNET od 2011. godine vrši privrednu djelatnost.

Poslovi objekat BOSNET-a čini: proizvodno skladišni prostor od 2.339 m², administartivni prostor od 450 m, silose 1000 m³ koji prihvataju cca 720 – 750 tona sirovina i koji će se sastojati od 14 komora.

U prizemlju objekta se nalaze: proizvodna hala, skladišni prostor (pakovanje i skladištenje gotovih proizvoda), izložbeni salon, servis, sanitarije (muški i ženski blok sa garderobama i tuš kabinama), prostor za manipulaciju sirovinama, skladište sirovina, bife, restoran...

Na spratu se nalaze kancelarijski prostor i sanitarni blok.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti