Internews Network: Odobren drugi krug malih grantova za bh. medije

04.02.2012. 10:00 / Izvor: eKapija.ba
Internews Network: Odobren drugi krug malih grantova za bh. medije

Internews Network u Bosni i Hercegovini dodijelio je drugi krug malih grantova namijenjenih jačanju nezavisnih medija u BiH. Podržani su projekti istraživačkog novinarstva i on-line inovacija što su dvije oblasti kojima se u okviru SIM projekta posvećuje posebna pažnja sa ciljem jačanja medijskog okruženja u Bosni i Hercegovini.

Podrška za implementacijiu projekata istraživačkog novinarstva dodijeljena je projektima: Politički magazin Dossier (ATV Banjaluka), Kad zdravstveni radnici/ce štrajkuju, šta rade građani/ke (Novi Radio Bihać), Propala privatizacija (Start BH), Sistematsko uništavanje privrednih subjekata u procesu privatizacije (Hasan Hadžić).

U oblasti on-line medija i novih medijskih tehnologija i inovacija podržani su projekti:
Multiplatformska produkcija vijesti i medijskog sadržaja (eFM Studentski radio Sarajevo),
CivicIT & Engage Minds/online i offline prostor za društveno odgovorno novinarstvo i inovacije (Oneworld – Platforma za Jugoistočnu Evropu), Jačanje lokalnih nezavisnih portala u sjeveroistočnoj Bosni (Vesta), Stranica za istinu / otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje (Radio Pan i Radio Osvit), Kako žene utječu na izgradnju povjerenja i pomirenja u BiH (Radio ZOS) i Jačanje online kapaciteta (Slobodna Bosna).

Grantovi su dodijeljeni u okviru projekta „Jačanje nezavisnih medija“ (SIM) koji se uz podršku USAID-a implementira od decembra 2010. godine, a cilj mu je jačanje medijskog okruženja u Bosni i Hercegovini kroz razvoj kapaciteta regulatornih i samoregulatornih institucija, poboljšanje medijskog zakonodavstva, sigurnosti i nezavisnosti stručnih novinara te razvoj on-line medija, novih medijskih tehnologija i inovacija.

Predviđeno je da se kroz pet godina koliko će projekat da traje, sredstvima u iznosu od milijun dolara kroz program malih grantova podrži istraživačko novinarstvo, inovativne ideje za nove medije, zagovaračke projekte te projekte studijskih putovanja i stipendije, saopćili su iz Internews Networka.

Poziv za dostavu projektnih prijedloga otvoren je cijelu godinu, sa kvartalnim pregledima primljenih projekata. Više informacija o dostupnim grantovima može se pronaći na web stranici www.internews.ba .

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti