Krah eura bi imao nesagledive posljedice po BIH

28.11.2011. 13:42 / Izvor: SRNA
Krah eura bi imao nesagledive posljedice po BIH

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić smatra da je mala vjerovatnoća da će doći do kraha eura.

"Smatram da je mala vjerovatnoća za najgori scenarij, te da postoji interes i odgovornost članica eurozone i da će upotrijebiti adekvatne instrumente i alate na saniranju stanja i dogradnji sadašnjeg sistema. Tu se, prije svega, radi o uštedama kontrole transparentnosti", rekao je Mišić Srni.

On je naglasio da će, ipak, u procesu biti jačanje Evropske centralne banke i njenog monetarnog suvereniteta za članice eurozone.

Prema njegovim riječima, to će ići na štetu pojedinačnih suvereniteta.

"To je izuzetno i složen i težak zadatak", naglasio je Mišić, dodajći da je važno šta će ponuditi Njemačka i Francuska u saradnji sa drugim članicama eurozone, a posebno s Italijom.

On je dodao da je za BiH sve ovo posebno važno zbog currency boarda velike povezanosti i zavisnosti domaće privrede od privreda članica eurozone.

"Za razliku od eurozone, mi u BiH imamo jako složenu i tešku političku situaciju, što nije dobro ni pozitivno, ali i stabilan bankarski sitem, što je olakšavajuća okolnost", istakao je on.

Mišić smatra da se u BiH mora intenzivnije raditi na uštedama, posebno budžetske potrošnje. "Znači sama kontrola i transparentnost, to su takozvane strukturalne reforme kojih još nema", rekao je on.

Ekonomski analitičar u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić, upozorava da bi krah eura značio i kraj EU, što bi sigurno prouzrokovalo i nesagledive posljedice po BiH, dodajući da se ne smije vjerovati da će do toga doći.

Hasić je u izjavi Srni rekao da bi prema "najcrnjem scenariju", BiH u narednom periodu, preciznije do 2014. godine, morala da vrati 1,6 milijardi maraka duga finansijskim međunarodnim institucijama.

"S druge strane, vlasti u BiH i dalje se neracionalno ponašaju. Budžeti rastu na svim nivoima i neophodno je praviti rezove i uštede, kao što to rade ostale zemlje EU", rekao je on.

Hasić je upozorio da ovaj region nije samo vezan za interne, nego i za eksterne uticaje, jer je više od polovine izvoza BiH vezano za zemlje EU, te bi krah u tom dijelu Evrope izazvao nesagledive posljedice po privredu BiH.

"U Grčkoj, Italiji, Španiji, kao i ostalim zemljama EU kriza, prvenstveno vezana za neracionalno ponašanje u bankarskom sektoru, već je uzela svoj danak, dospjevši do samih granica Njemačke i Francuske", naveo je Husić.

Prema njegovim riječima, Francuska i Njemačka će, u situaciji koja je neprimjerena, posebno u finansijskom sektoru, veoma teško odbraniti jedinstvenu monetu euro.

"Izvjesno je da može doći do velikih problema u okviru euro zone", naglasio je Hasić i upozorio na domino efekat povlačenja sredstava iz banaka koji najavljuje šok.

On ističe da kompanije i štediše u okviru ovih zemalja povlače i milijarde eura depozita iz banaka, a konkretno u Španiji, u trećem kvartalu povučeno je više od 50 milijardi eura.

On je rekao da i rast kamata, koje su sa 2,6 odsto skočile dvostruko početkom četvrtog kvartala, govori da je EU zaista u velikoj krizi, pojasnio je Hasić.

Kao moguće posljedice ove situacije, Hasić je naveo masovna otpuštanja radnika, tj. povećanje nezaposlenosti, što bi prouzrokovalo velike lomove na ovom području.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti