Prihod ArcelorMittala Prijedor povećan 40 odsto

14.12.2011. 07:47 / Izvor: SRNA
Prihod ArcelorMittala Prijedor povećan 40 odsto

Rudnik "ArcelorMittal Prijedor" ovu poslovnu godinu trebalo bi da završi sa prihodom većim od 100 miliona maraka, što je za 40 miliona maraka više nego lani, izjavio je jučer direktor ovog preduzeća Mladen Jelača.

"Proizveli smo milion i 850.000 tona željezne rude što je za sedam odsto više od plana, a za 30 odsto više nego lani", rekao je Jelača na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naveo da je otpremljeno milion i 750.000 KM tona rude, te da razlika od 100.000 tona u odnosu na proizvedenu količinu nije otpremljena zbog štrajkova radnika “Željeznica RS” .

"Riječ je o šteti od oko tri miliona maraka, ali s obzirom da su ŽRS naš dugogodišnji partner sa kojim uspješno sarađujemo, nismo iskazali tužbeni zahtjev i nadamo se da se ovo što je bilo više nikada neće ponoviti. Mislimo da je to interes i jedne i druge kompanije”, istakao je Jelača.

U zeničku željezaru otpremljeno je 1,4 miliona tona rude, a ostale količine otpremljene su željezarama u Poljskoj i Češkoj.

"U ovoj godini zaposlili smo novih 150 radnika, investicije su iznosile 16 miliona maraka, a za 2012. godinu planiramo 16 miliona KM novih ulaganja", naveo je Jelača.

"ArcelorMittal Prijedor" zapošljava 850 radnika čija prosječna plata je 972 KM.

Na prigodnoj svečanosti rukovodstvo preduzeća jučer je tradicionalno uručilo ručne satove sa posvetom za 85 radnika sa 25 godina staža, te specijalna priznanja za četiri radnika koji su ostvarili najbolje rezultate u svakoj od četiri organizacione jedinice, kao i za jednog radnika za rezultate postignute u zaštiti na radu i zaštiti zdravlja.

Ovogodišnje obilježavanje Dana rudara – koji se prije posljednjeg rata praznovao 21. decembra, a koji se u RS obilježava 17. decembra, na dan Svete velikomučenice Varvare, u Prijedoru je počelo 1. decembra kada su radnici preduzeća "ArcelorMittal Prijedor" darovali krv u prijedorskoj transfuziologiji.

Uslijedila je svečanost obilježavanja 90 godina sindikalnog organizovanja u ovom rudniku, a potom planinarski marš "Tragom rudarskih topionica".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti