Održan seminar o opasnim hemikalijama: Nema smrtnih slučajeva, ali ima trovanja

16.12.2011. 12:00 / Izvor: SRNA
Održan seminar o opasnim hemikalijama: Nema smrtnih slučajeva, ali ima trovanja

U Republici Srpskoj bilo je slučajeva trovanja na radnom mjestu opasnim hemikalijama i često je prekoračenje graničnih vrijednosti i to zbog neobučenosti radnika i neadkevatnog rukovanja tim hemikalijama - rekao je direktor Instituta zaštite, ekologije i informatike Banjaluka Predrag Ilić.

On je naglasio da u posljednje vrijeme nije zabilježen smrtni slučaj radnika koji rukuje sa opasnim hemikalijama.

Ilić je rekao da u Srpskoj ima 130 registrovanih pravnih lica koja se bave proizvodnjom opasnih hemikalija i proizvoda, ali da ima i onih koji nisu registrovani a morali bi da budu.Oni su takođe obavezni da pohađaju seminare i edukuju se po pitanju rukovanja hemikalijama.

"Zakonska obaveza je da se kontrola vrši svake tri godine, a ako ima potrebe i češće. Neophodno je da se sačini akt o procjeni rizika na radnom mjestu u kome će se ukazati na štetnosti hemikalija i kako može da se eliminiše njihovo dejstvo na zdravlje radnika", rekao je Ilić prije početka seminara o opasnim hemikalijama i proizvodima namijenjenim subjektima koji se bave njihovom proizvodnjom, prometom ili uvozom.

Prema riječima Ilića, ako se prati sve što je napisano u bezbjedonosno-tehničkom listu svake hemikalije, ne bi smjelo da dođe do opasnosti ni po ljude, ni po životnu sredinu.

On je dodao da se kao problem javlja i to što u većini preduzeća radnici nisu adekvatno zaštićeni, a zaštita podrazumijeva obuku za rukovanje hemikalijama, zaštitnu opremu, kontrolu štetnosti hemikalija u vazduhu.

Predstavnik sektora za opasne materije pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS Radojka Malbašić podsjetila je da su 2009. godine donesena dva bitna akta koja uređuju ovu oblast - Zakon o hemikalijama i Zakon o biocidima.

"Zakonom je pravnim subjektima naloženo kako da postupaju sa opasnim hemikalijama u proizvodnji i prometu, zaštiti radnika. Godinama imamo kontinuirane edukacije i zadovoljni smo da su pravni subjekti spoznali odgovornost", rekla je Malbašićeva.

Ona je dodala da je ova oblast usklađena sa evropskim zakonodavstvom koje uključuje veliki broj nadležnih institucija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti