Postbank BH ide u novi pokušaj dokapitalizacije

22.08.2012. 11:43 / Izvor: eKapija.ba
Postbank BH ide u novi pokušaj dokapitalizacije

Nakon što je prošle godine propala dokapitalizacija Postbank BH jer dvije firme koje su dostavile ponude nisu zadovoljavale uvjete, privremeni upravitelj Ćamil Klepo se odlučio krenuti u novi pokušaj dokapitalizacije. Za razliku od prošle godine investitorima su osim dokapitalizacijepružene i dvije dodatne opcije - mogućnost pripajanja ili spajanja, te prodaje imovine uz otkup obaveza Postbank BH.

Što se tiče dokapitalizacije, ona je planirana emisijom dionica putem zatvorene prodaje, a najmanji iznos bi trebao biti 13.000.000 KM. Ponude sa manjom vrijednosti od ove neće biti ni razmatrane, navodi se u javnom pozivu investitorima objavljenom jučer.

Ovaj iznos bi osigurao da kapital banke bude u skladu sa minimalnim standardima utvrđenim Zakonom o bankama.

Što se tiče opcije pripajanja ono je, navodi se, moguće samo banci koja posluje na teritoriji BiH, koja posjeduje financijsku i organizacijsku sposobnost za realizaciju pripajanja ili spajanja.

Kada se govori o mogućnosti prodaje imovine ona bi se vršila uz srazmjeran otkup obaveza Postbank BH čiju početnu cijenu čini knjigovodstvena vrijednost imovine/obaveza banke na dan 30.06.2012. godine.

Podsjetimo, Postbank BH spada u rang malih banaka i trenutno na bh. tržištu ima manje od jedan posto udjela. Osim slovenačkog fonda Poteza Adriatic Fund, kao većinskog vlasnika 57, 2 posto kapitala, 40, 1 posto kapitala ove banke je u rukama radnika Postbank BH, BH Telecoma, HT Mostara, BH pošte i HP Mostara, a 2,5 posto ima Vlada FBiH.

Privremena uprava je u ovu banku uvedena nakon što je kompletna uprava podnijela ostavke. Do krize uprave je došlo zbog lošeg poslovanja na tržištu što je rezultiralo padom kapitala ispod zakonom dozvoljenog minimuma od 15 milijuna KM.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti