Prijenos brojeva može početi: I zadnji operater ispunio tehničke preduvjete za pružanje ove usluge

30.07.2011. 10:19 / Izvor: eKapija.ba
Prijenos brojeva može početi: I zadnji operater ispunio tehničke preduvjete za pružanje ove usluge

HT Mostar je pripremio sve što je bilo potrebno za uvođenje usluge prijenosa brojeva u fiksnoj telefoniji, potvrdio je za eKapiju Vanja Gavran, glasnogovornik HT Mostara. Ovim je i zadnji operater ispunio tehničke preduvjete za uvođenje ove mogućnosti za građane. Ostali su ovu uslugu bili spremni provesti već do prethodno postavljenog roka (15.4. 2011.), ali se moralo čekati na HT jer centralna baza podataka ne može raditi sve dok i posljednji operater ne ispuni preduvjete za pružanje ove usluge.

Iz RAK-a kažu da će sačekati da od HT Mostara dobiju izvještaj o spremnosti, te da će tek nakon toga imati točne informacije o početku primjene ove usluge u praksi.

Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a, kaže da će ovom uslugom krajnijim korisnicima biti pružena mogućnost izbora operatera kojeg žele bez obzira u kojem dijelu države se nalaze, i bez promjene broja kojeg trenutno imaju. Naglašava da će naknadno objaviti i rok za uslugu prenosivosti mobilnih brojeva.

Podsjetimo, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je krajem svibnja (maja) izrekla novčanu kaznu HT Mostaru u iznosu od 25 000 KM jer ova kompanija nije uspjela završiti tehničke pripreme za pružanje usluge prenosivosti fiksnih telefonskih brojeva do 15. 4. 2011. godine kada je bio postavljen rok za pripremu operatera za primjenu ove usluge u BiH.

RAK je nakon izricanja kazne ovoj kompaniji postavio novi rok (koji ističe u ponedjeljak, 1. 8. 2011.) za pripremu komutacionih sustava i priključenje na Centralnu bazu podataka kako bi se pretplatnicima omogućilo korištenje usluge prenosivosti brojeva. Tada su upozorili i HT na veće sankcije u nepoštivanju ovog roka.

Danijela Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti