Prijenos fiksnih brojeva u BiH moguć od kolovoza?

26.05.2011. 13:53 / Izvor: eKapija.ba
Prijenos fiksnih brojeva u BiH moguć od kolovoza?

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) jučer je izrekla novčanu kaznu HT Mostaru u iznosu od 25 000 KM jer ova kompanija nije uspjela završiti tehničke pripreme za pružanje usluge prenosivosti fiksnih telefonskih brojeva do postavljenog roka. Krajni rok za pripremu operatera za primjenu ove usluge u BiH bio je 15. travnja 2011. godine.

Iz RAK-a kažu da Centralna baza podataka ne može raditi sve dok svi operateri ne ispune tehničke preduvjete za pružanje ove usluge.

"Ostali operateri su već spremni, čekamo samo HT Mostar", potvrdila nam je Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a. RAK je nakon izricanja kazne ovoj kompaniji postavio novi rok. Oni do 1. 8. 2011. godine moraju izvršiti pripremu svojih komutacionih sustava i priključenje na Centralnu bazu podataka kako bi se pretplatnicima omogućilo korištenje usluge prenosivosti brojeva. Upozorili su da će uslijediti teže sankcije u slučaju nepoštivanja i ovog roka.

Govoreći o tome što će ova usluga donijeti građanima Odobašić ističe da će njenim uvođenjem pretplatnicima fiksnih telefonskih mreža u Bosni i Hercegovini biti omogućeno da izaberu telekom operatera za kojeg smatraju da će im pružiti najpovoljniju uslugu, pri čemu ne moraju mijenjati postojeći telefonski broj.

Navodi da će prenosivost brojeva u prvo vrijeme biti moguća samo u segmentu fiksne telefonije, a tek kada to zaživi krenut će se na uvođenje ove usluge u mobilnoj telefoniji.

Prednosti bi građani trebali vidjeti i u skraćenim procedurama. Naime, prijenos brojeva bi trebao trajati oko 10-tak dana, a administrativna taksa ne bi trebala biti viša od 30 KM. Cilj svega ovoga je, naglašava Odobašić, liberalizacija tržišta, a jedna od efekata bi trebalo biti i povećana tržišna utakmica koja bi mogla rezultirati i povoljnijim cijenama.

Danijela Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti