Telekom operateri: Mogućnost prenosivosti broja tek sredinom godine

31.01.2011. 08:45 / Izvor: Dnevne novine SAN
Telekom operateri: Mogućnost prenosivosti broja tek sredinom godine

Korisnicima usluga telekom operatera u BiH, još uvijek nije omogućena usluga prenosivosti broja, odnosno mogućnost promjene mobilnog operatera, a da broj mobitela ili fiksnog telefona ostane isti. Iako je Regulatorna agencija za komunikacije BiH odredila 1. januar 2011. godine, kao krajnji datum za omogućavanje ove usluge, to se još uvijek nije desilo.

"Operateri su tražili da se rok pomjeri za 15 dana, te smo im izašli u susret i prolongirali krajnji rok do 15. januara. Međutim, ni u tom periodu operateri nisu završili ono što se od njih traži, te su poslali dokumentaciju kojom obrazlažu zašto to nisu uradili", kaže za "San" Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a, dodajući da ova institucija sada analizira dokumente koje su poslali operateri.

"Kada vidimo šta sadrže dokumenti, te šta predlažu operateri, odlučit ćemo koje mjere ćemo poduzeti. U svakom slučaju očekujemo da u što skorijem roku operateri omoguće uslugu prenosivosti broja svojim korisnicima", kazala je Odobašić. Ona ističe da će RAK u narednom periodu kazniti operatere, ako ne izvrše svoje obaveze.

"Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati, ali sigurno da ćemo preduzeti konkretne mjere u budućnosti i finansijski kazniti sve one koji ne budu izvršavali svoje obaveze. Kazne će sigurno biti visoke, ali o tome ćemo odlučiti kada za to bude vrijeme", zaključila je Odobašić. Nađa Lutvikadić, glasnogovornica BH Telecoma kaže za "San" da za uvođenje ove usluge, treba više vremena nego što je RAK predvidio.

"Usluga nije implementirana do 1. januara ove godine, jer još uvijek traje implementacija kod sva tri dominantna operatora. Jednostavno, proces implementacije zahtijeva više vremena nego je to predviđeno termin planom od strane RAK-a", rekla je Lutvikadić, dodajući da ova usluga prenosivosti broja neće biti omogućena još neko vrijeme.

Novi rokovi

"Predložili smo da novi krajnji rokovi za implementaciju ove usluge budu 15. april za fiksnu mrežu, i 30.juni za mobilnu mrežu. Očekujemo da do tada kompletan proces bude završen", istakla je Lutvikadić. I u HT Mostar imaju sličan stav kao u BH Telecomu.

- Premalo vremena je bilo da se omogući ova usluga. Trenutno poduzimamo sve neophodne aktivnosti kako bi što prije omogućili ovu uslugu našim korisnicima, te smo uvjereni kako ćemo brzo sve završiti - poručili su iz ove kompanije.

Kasne i alternativni Nađa Lutvikadić kaže da ni svi alternativni operatori nisu spremni za ovu uslugu, a ona se neće moći ni implementirati, ako svi ne budu spremni.

"Kada se sistem jednom implementira, sa svakim operatorom, koji ima svoju korisničku bazu, morat će se ispitati funkcionalnost usluge. Da bi se to moglo ispitati, jasno je da svi operatori moraju imati implementiranu uslugu", rekla je Lutvikadić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti