Gradiška: Kreditom za sportsku dvoranu krpili lokalni budžet

30.06.2011. 09:08 / Izvor: Blic
Gradiška: Kreditom za sportsku dvoranu krpili lokalni budžet

Rukovodstvo opštine Gradiška prošle godine potrošilo je skoro 1,4 miliona maraka na nezakonit način. Između ostalog, potrošen je i dio novca namijenjen za gradnju sportsko-poslovnog centra "Servitum", koji još nije izgrađen, iako je rok za završetak radova bio 2009.

Naime, kako je utvrdila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, nezakonito potrošenih 1,4 miliona je dio koji je opština dobila emitovanjem obveznica. Budući da se radi o dugoročnom zaduženju na tržištu kapitala, opština je imala prospekte sa planom ulaganja novca, a čemu su prethodile i odluke Skupštine opštine. Međutim, planovi i odluke nisu poštovani, a prekršen je Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama. Za promjenu namjene trošenja novca opština nije tražila ni saglasnost kreditora - od Investiciono-razvojne banke i "Grawe osiguranja".

Opština Gradiška je još 2008. godine prikupila 2,7 miliona KM na osnovu prve emisije obveznica. U prospektu za ovu emisiju objavljenom na sajtu Banjalučke berze je navedeno da će se prikupljeni novac koristiti isključivo za finansiranje izgradnje višenamjenskog sportsko-poslovnog centra "Servitum".

Na osnovu privatno-javnog partnerstva uz opštinu Gradiška, kao privatni partner izabran je "Niskogradnja" Laktaši kao najpovoljniji ponuđač. Ukupna vrijednost ovog projekta je procijenjena na 4,3 miliona KM, a Skupština opštine usvojila je odluku da se gradnja finansira iz više izvora - 2,7 miliona od emitovanih obveznica, 115.000 KM iz opštinskog i republičkog budžeta i preostalih 1.485.000 KM kroz pripremne aktivnosti i ulaganje imovine i usluga opštine.

Rok za završetak radova bio je u septembru 2009, a razlog je bio nedostatak novca. Upravo je dio investicija od 805.067 KM namijenjenih za "Servitum" potrošen za izmirenje tekućih obaveza opštine i to na osnovu odluke načelnika od 31. decembra 2009. Revizori su utvrdili da Skupština opštine nije promijenila odluku o namjeni dobijenog novca od obveznica, kao i da novac nije vraćen do završetka revizorskog izveštaja.

Istovremeno, opština Gradiška, kako su ustanovili revizori, 576.287 KM od ukupno sedam miliona KM dobijenih od druge emisije obveznica je potrošila na tekuće troškove. Skupština opštine donijela je odluku da se ovim zaduženjem restruktuiše postojeće zaduženje opštine.

"Prilikom donošenja odluke navedeni su značajni efekti restruktuiranja postojećih obaveza: za period od deset godina rasteretiće se budžet i “Niskogradnja” Laktaši odreći će se kamate na neizmirena potraživanja u dosadašnjem periodu", naveli su revizori. Međutim, saznali su da "Niskogradnja" kamatu na neizmirena potraživanja nije ni fakturisala niti je evidentirana u glavnoj knjizi opštine. Osim toga, opština nije uspostavila evidenciju trošenja novca od emisije obveznica.

S obzirom na to da novac nije utrošen u skladu sa odlukom, Skupština opštine je u februaru ove godine izmijenila odluku u kojoj se mijenja namjena prikupljenih sredstva. Međutim, odgovorni u opštini nisu pribavila saglasnost kreditora i Ministarstva finansija RS o promjeni namjene kredita, kako je to regulisano Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS.

Revizori su izrazili mišljenje sa rezervom izveštaj o finansijskom poslovanju opštine Gradiška u 2010. godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti