Sutra otvaranje Međunarodnog simpozija "ENERGA" u Tuzli

21.06.2011. 16:16 / Izvor: eKapija.ba
Sutra otvaranje Međunarodnog simpozija 'ENERGA' u Tuzli

Vlada Sjedinjenih Američkih Država, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), najavljuje da će Aler Grubbs, direktorica Programskog odjela USAID-a, otvoriti konferencijski dio o energetskoj efikasnosti na Međunarodnom simpoziju "ENERGA" koji se održava u srijedu 22. juna, sa početkom u 9.00 sati u Kongresnoj dvorani u Hotelu Tuzla u Tuzli.

Na simpoziju koji se fokusira na energetsku efikasnost predstavit će se i USAID-ov projekat 3E - Ekonomija energetske efikasnosti.

USAID 3E će ovom prilikom prezentirati zajednički projekat sa Općinom Tuzla – unapređenje energetske efikasnosti u Osnovnoj Školi “Pazar”.

Ovo je jedan od 10 pilot projekata energetske efikasnosti koji će USAID 3E implementirati diljem BiH. USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti – 3E je program vrijedan 4,2 miliona dolara, a odnosi se na promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od strane javnog i privatnog sektora.

Tokom naredne četiri godine projekat 3E će raditi na povećanju kapaciteta opštinskih partnera iz javnog sektora, kao i malih i srednjih preduzeća. Pored toga, projekat će raditi i na podizanju svijesti građana o dobrobitima energetske efikasnosti.

Do danas je vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila preko milijardu i po dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, stručni skup Energa je sastavni dio Sajma Energija, Industrija, Rudarstvo. Stručnjaci iz evropskih zemalja, učesnici Sajma, prezentirat će pedesetak stručnih radova. Prvog dana ovog stručnog skupa o energetskoj efikasnosti, fokus je na opštinama i gradovima kao najvećim potrošačima energije.

Drugog dana 23. juna na prijepodnevnoj sesiji govorit će se o izazovima izgradnje velikih energetskih kapaciteta u jugoistočnoj Evropi, kao i izgradnji novih termoblokova u Tuzli i Banovićima, što već izaziva kontraverzne stavove.

Danci će također na Stručnom skupu Energa predstaviti način implementacije vjetroenergije u Danskoj, koja je inače najdalje otišla u oblasti korištenja obnovljivih izvora energije – vjetra prije svega.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti