Švedska-BiH: Za bolju suradnju potrebno potpisati trgovinske sporazume

28.10.2011. 11:41 / Izvor: eKapija.ba
Švedska-BiH: Za bolju suradnju potrebno potpisati trgovinske sporazume

BiH nema potpisane trgovinske sporazume sa Švedskom, a jedni sporazum koji postoji između ove dvije zemlje je Sporazum o zaštiti investicija, kazala je Fatima Sijarić, šefica Odjela za unaprijeđenje i promociju izvoza u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koja je na nedavno održanim "Danima švedske trgovine" u Sarajevu, navela da je posjeta švedskih poduzetnika prilika da se krene u tom pravcu.

Iznijela je podatak da su ulaganja Švedske u BiH od 1994. do 2010. godine iznosila svega 14 milijuna KM što čini samo 0,2 posto od ukupnih ulaganja u ovom razdoblju. Od 1.7 2010. do 30. 6. 2011. Švedska je uložila kapital od dodatnih 90.000 KM.

Što se tiče poticanja direktnih stranih ulaganja u BiH naglašava da je Ministarstvo poduzelo određene aktivnosti u cilju smanjena administrativnih barijera za strane ulagače. U suradnji sa Svjetskom bankom proveli su prilot projekat procjene efekata promjene regulative u zakonu o politici stranih ulaganja što je rezultiralo njegovim izmjenama."Ovim izmjenama ukinuta je obveza registracije, odnosno evidentiranja, stranih ulaganja kod Ministarstva čime je učinjen napredak kako u smislu smanjenja administativnih barijera za strane ulagače, tako i poboljšanja poslovnog ambijenta", naglasila je Sijarić.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti