McDonald's u Sarajevu-najveći događaj poslije Daytona?

25.07.2011. 10:39 / Izvor: eKapija.ba
McDonald's u Sarajevu-najveći događaj poslije Daytona?

Otvorenje prvog McDonald`s restorana u Sarajevu ovih dana izazvalo je veliko uzbuđenje ljubitelja ove hrane. Oni su, godinama uskraćeni za ovo zadovoljstvo, čekali i po nekoliko sati u redovima kako bi pojeli svoj prvi Mac na domaćem terenu.

Nisu samo oni pozdravili dolazak najpoznatijeg američkog lanca brze hrane. O važnosti dolaska ovog brenda u BiH govori i ocjena poznatog financijskog lista Financial Timesa koji ovaj događaj opisuje kao najveći događaj poslije Daytonskog mirovnog sporazuma. U njihovom članku kaže se da je Sarajevo, 16 godina poslije rata, dobilo glavni znak modernosti – McDonald`s restoran u jednoj od glavnih sarajevskih ulica, onoj Maršala Tita.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da je praksa velikih kompanija kao McDonald`s da dolaze na stabilna tržišta te da sa sobom donose svoje jedinstvene standarde u kvaliteti i usluzi bez obzira u kojoj zemlji posluju, što je obično i indikator drugim kompanijama kada žele ulagati.

Ipak, njihov dolazak na bh. tržište nije bio lak posao. Morali su proći Scile i Haridbe državne administracije kao što su komplicirane administrativne procedure, te otpor lokalnih restorana. Naime, McDonald`s se smatra glavnim konkurentom prepoznatljivom bh. proizvodu - ćevapima.

Konkurencija sa ćevapima

Za razliku od Mac-skeptika, mnogi smatraju da otvorenje jednog ovakvog restorana neće biti konkurencija ćevapima, jer turisti koji dolaze u BiH imaju McDonald`s svaki dan pod nosom, te će kada dođu u našu zemlju željeti probati proizvode koji su karakteristični za bh. kuhinju, a jedna od njih su upravo strancima omiljeni ćevapi.

Dolazak ovog giganta brze hrane ima i neku drugu dimenziju. Naime, ulazeći u grad nakon godišnjeg odmora jedna naša sugrađanka nam je kazala da je vidjevši brojne reklame po Sarajevu sa prepoznatljivim znakom ove kompanije, pomislila da ulazi u neki europski grad. To je ustvari i prava ilustracija onoga što misli većina građana Sarajeva.

Pozitivan signal za investitore

I Duljko Hasić, ekspert Vanjskotrgovinske komore BiH, smatra da će dolazak ovog svjetski poznatog lanca brze hrane predstavljati ohrabrenje za investitore, osobito kada se zna da BiH ima imidž zemlje u kojoj nije lako početi poslovanje. To je, ističe, dovedeno do apsurda jer s jedne strane vapimo za stranim investicijama koje godinama bilježe sve veći pad, a s druge strane država slabo radi na stvaranju povoljnog ambijenta kako bi ih potaknula. "Ovo se brzo mora promijeniti jer BiH sebi više ne može dozvoliti taj luksuz da je investitori zaobilaze u širokom luku i odlaze na neka druga tržišta", kazao je za naš portal Hasić.

O tome hoće li dolazak ovog brenda značiti poticaj i drugim velikim američkim brendovima kao Starbucks i sl. iz uredu za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u BiH kažu da je otvaranje McDonald’s restorana vidljiv simbol američkim kompanijama i ostatku svijeta da je BiH otvorena za poslovanje.

Brojne prepreke za investitore

Ističu također da je tijekom proteklih par godina prisutan veći interes kompanija iz SAD-a za Bosnu i Hercegovinu. "Sve više kompanija iz SAD-a otvara ili proširuju svoje urede ovdje. Trenutno, preko 30 kompanija iz SAD-a ima izravna predstavništva u Bosni i Hercegovini, a značajan broj kompanija iz SAD-a uspješno obavljaju svoje poslove preko mreže lokalnih partnerskih kompanija i predstavništava", kazali su za eKapiju iz Veleposlanstva SAD-a u BiH. Dodaju da će ovaj i ostali potencijalni McDonald`s restorani širom BiH otvoriti na stotine radnih mjesta i generirati značajne dodatne porezne prihode.

Što se tiče prethodnih investicija kompanija Triland Development sa gradnjom i otvaranjem Alta Shopping Centra u Sarajevu u prosincu 2010. godine napravila je najveću direktnu američku komercijalnu investiciju u BiH u vrijednosti preko 50 milijuna dolara koja je otvorila preko 200 novih radnih mjesta. Tu su i ulaganja velikom američkog branda Coca-Cole koja je prije nekih deset godina u BiH izgradila fabriku za flaširanje. To je bila investicija u vrijednosti preko 40 milijuna dolara, koja je otvorila preko 400 novih radnih mjesta i rezultirala sa nizom ugovora o suradnji s domaćim dobavljačima.

Međutim, naglašavaju da postoje brojne prepreke koje koče, pa čak i blokiraju nove strane investicije u BiH. "Korupcija, netransparentne poslovne procedure, kompleksan pravni, birokratski i regulatorni okvir, nagomilani pravni predmeti, potreba za provedbom zaštite autorskih prava, zaostajanje u infrastrukturnim projektima kao što su Koridor 5C te spora privatizacija firmi u državnom vlasništvu, sve to obeshrabruje dodatne američke i ostale komercijalne investicije", ističu iz Veleposlanstva. Naglašavaju da će napredak u ovim i ostalim ekonomskim reformama privući američke, ali i ostale investicije.

Danijela Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti