Predstavljen SIPPO priručnik za pristup finansiranju za mala i srednja preduzeća

10.11.2011. 08:19 / Izvor: Fena
Predstavljen SIPPO priručnik za pristup finansiranju za mala i srednja preduzeća

Na jučerašnjem godišnjem skupu Švicarske agencije za promociju uvoza iz tranzicijskih zemalja (SIPPO) koji se održava u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu predstavljen je SIPPO priručnik za pristup finansiranju za mala i srednja preduzeća.

Priručnik je, kako je kazao profesor s Ekonomskoga fakulteta Banja Luka Igor Todorović, namijenjen rukovodiocima u malim i srednjim preduzećima, da bi se upoznali o različitim vrstama finansiranja i finansija te o finansijskim institucijama, kako izraditi poslovni plan i dr.

Također, u priručniku su sadržane informacije o tome na koji način mala i srednja preduzeća mogu formulirati određene ciljeve i poboljšati svoje poslovanje da bi dobili što bolji kredit ili finansijku pomoć.

"U priručniku se govori i kako izabrati određenu finansijku instituciju, kreditnu liniju ili finansijski instrument za sadašnje, ali i buduće potrebe preduzeća", izjavio je Todorović.

U okviru godišnjeg skupa SIPPO-a održava se i sastanak predstavnika firmi izlagača i posjetilaca na sajmu BioFach 2012. koji će biti održan od 14. do 17 februara naredne godine u Njemačkoj.

Direktor sektora za privredu VTKBiH Goran Brčkalović naglasio je da Komora, uz finansijsku podršku USAID-ovog projekta FARMA i SIPPO-a, organizuje kolektivni nastup na tom sajmu osam bh. firmi koje se bave ljekovitim i aromatičnim biljem i eteričnim uljima.

U svojstvu posjetilaca na sajam će ići i predstavnici šest bh. firmi.

Govoreći o sektoru ljekovitog i aromatičnog bilja, Brčkalović je naglasio da je taj sektor u ovoj godini zabilježio povećanje izvoza za više od 100 posto i da je već dostigao cifru od oko 17 miliona KM izvoza.

"Posebno je interesantan dio koji se odnosi na eterična ulja, gdje je došlo do povećanja izvoza za oko 76 posto", kazao je Brčkalović.

Dodao je da više nije slučaj da se izvozi samo korijenje i bilje već se sada radi o gotovim proizvodima.

"Sve te aktivnosti prate organizacije poput USAID-a i SIPPO-a, koje daju određena sredstva putem entitetskih ministarstava. Zahvaljujući tome te firme su već došle u situaciju da proizvode finalni proizvod koji može veoma dobro proći i na američkom i na tržištu Evropske unije", kazao je Brčkalović.


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti