Jakšić: Dobar koncept ekonomske politike RS-a

18.12.2010. 11:00 / Izvor: Nezavisne novine
Jakšić: Dobar koncept ekonomske politike RS-a

Direktor Ekonomskog instituta u Banjaluci Duško Jakšić je ocijenio je da Prijedlog ekonomske politike Republike Srpske za 2011. godinu prilično objektivno sagledava stanje i mogućnosti RS.

Jakšić je u intervjuu Nezavisnim novinama kazao da u Prijedlogu ekonomske politike ima dosta pojačanih intervencija države, povećanih opterećenja za privredu i limitiranja zahtjeva socijalnog sektora, ali da smatra da je Vlada u ovom momentu morala da procijeni koje su mogućnosti i da drugačije nije mogla.

"Radi se o ekonomskoj politici prve godine nove vlade i mnoge stvari koje ona pravilno postavi sigurno će imati odraz i na kasniji period", rekao je Jakšić.

Prema njegovim riječima, Vlada i prethodni premijer Milorad Dodik često su nosili teret političkog djelovanja i borbe protiv derogiranja nadležnosti RS, dok će nova vlada biti u poziciji da se posveti ekonomskom razvoju, jer su se važni akteri preselili na druge funkcije i proširili front djelovanja.

On je pozdravio intencije Vlade da od iduće godine odvoji prava penzionera od drugih kategorija i poveća efikasnost administracije.

Komentarišući povećanje stope poreza na dohodak sa jedinstvenih osam odsto na dvije stope - deset odsto za plate do 1.500 KM i 20 odsto za plate preko 1.500 KM, on je rekao da na to gleda kao na pokušaj Vlade da teret krize, ipak, više preusmjeri na one koji imaju više.

On je pomenuo i ukidanje subvencije od 50 KM za zaposlene u tekstilnoj i kožarsko-prerađivačkoj industriji i istakao da je to važna grana koja nosi zapošljavanje slabije kvalifikovanih radnika, ali da nije rješenje da se jednokratna mjera ugradi kao zakonska obaveza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti