Gradmont iz Gradačca ulaže 10 mil. KM u proizvodnju: Recesija ih nije ni okrznula

23.08.2010. 14:20 / Izvor: eKapija.ba
Gradmont iz Gradačca ulaže 10 mil. KM u proizvodnju: Recesija ih nije ni okrznula

Da se uz pametnu poslovnu strategiju i dozu hrabrosti može oduprijeti recesiji pokazuje nam još jedna pozitivna priča iz Bosne i Hercegovine. Preduzeće Gradmont iz Gradačca nije obeshrabrila ekonomska kriza, oni su umjesto povlačenja krenuli odlučnim koracima ka novim investicijama.

Ovo građevinska firma odnedavno posluje na novoj lokaciji u Donjim Ledenicama u blizini Gradačca, gdje su izgradili novi pogon ukupne površine 3.500 metara kvadratnih, a ukupna investicija u proširenje kapaciteta je koštala 5 miliona KM.

Gradmont se inače bavi proizvodnjom prefabrikovanih elemenata i betonske galanterije te izgradnjom mostova, industrijskih objekata, škola, bolnica, motela, hotela, upravnih zgrada, pumpnih stanica, tržnih centara i brojnih drugih objekata.

Novoizgrađena hala za proizvodnju armirano-betonskih montažnih konstrukcija opremljena je najnovijom tehnološkom opremom, kalupima za armaturno-betonske elemente i betonarom njemačkog proizvođača "Teka".

Direktor Gradmonta Mustafa Hadžiađulović u razgovoru za eKapiju je istakao da će novi pogon, koji se gradio od polovine prošle do sredine ove godine, osigurati povećanja njihove proizvodnje za više od 50 posto.

"Novi proizvodni pogon omogućava proizvodnju dodatnih 60.000 kvadratnih metara montažnih objekata, a do sada smo proizvodili oko 105.000 kvadratnih metara. Mogu istaći da sa novim tehnologijama, Gradmont može udovoljiti svim zahtjevima investitora, bilo da se radi o objektima najmanjeg raspona do onih najvećih, raspona od 30 metara", naglašava Hadžiađulović.

Njihov uspjeh dobiva na još većem značaju ako spomenemo da se radi o uglavnom izvoznoj kompaniji, koja 70 posto svojih proizvoda izvozi u zemlje okruženja.

Hadžiađulović ističe da je Gradmont je u saradnji Institutom građevinstva Hrvatske uspješno završio proces uvođenje oznake EN 206-1, koja se odnosi na proizvodnju betona. Ovim je Gradmont postao jedna od tri kompanije koja armirano-betonske prefabrikovane elemente može izvoziti u Hrvatsku i druge evropske zemlje.

No, kada su u pitanju investicije, tu se priča ne završava. Menadžment kompanije iz Gradačca već sada priprema nove projekte kojim će unaprijediti svoje poslovanje. Naime, početkom naredne godine počinje izgradnja novog pogona čija će površina također biti 3.500 metara kvadratnih, a koji će biti finansiran sa novih 5 miliona konvertibilnih maraka. Novi pogon bit će opremljen tehnologijom sa adhezionim prednaprezanjem konstruktivnih elemenata koji će biti ugrađivani u nadvožnjake i mostove Koridora 5C, najvažnijeg građevinskog poduhvata u našoj zemlji.

Hadžiađulović ističe da Gradmont nije niti dugoročno niti kratkoročno zadužen. Cijela investicija dolazi iz vlastitih sredstava.

Nermina Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti