Učešće domaćih proizvoda u većim tržnim centrima na teritoriji BiH

10.11.2010. 16:22 / Izvor: Fena
Učešće domaćih proizvoda u većim tržnim centrima na teritoriji BiH

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEOBiH) održan je sastanak na kome je razgovarano o učešću domaćih proizvoda u većim tržnim centrima na teritoriji BiH i o mogućnostima izvoza u prodajne centre na teritorijama drugih država.

Sastanku su prisustvovali predstavnici MVTEOBiH, Vanjskotrgovinske komore BiH i USAID-a te predstavnici trgovačkih lanaca Tuš-Trade, Mercator BH i Konzum BiH.

Sastanak je organiziran radi uspostavljanja saradnje te prenošenja informacija proizvođačima da bi oni poboljšali proizvodnju i svojim proizvodima zadovoljili kriterije krajnjih potrošača.

Uz primjetna poboljšanja još postoje primjedbe domaćih proizvođača vezane za uvjete plasiranja njihovih proizvoda putem nekih trgovačkih lanaca i preduge rokove plaćanja.

Predstavnici trgovačkih lanaca ukazali su na osnovne probleme koji se javljaju kod domaćih proizvođača (pogotovo kad su u pitanju poljoprivredni proizvodi) i oni se odnose na kvalitet, količinu i asortiman proizvoda te kontinuitet u isporuci.

Najveći problem je u diverzifikaciji proizvodnje jer se proizvođači fokusiraju na proizvodnju određenih biljnih vrsta, a potencijali leže i u drugim koji se trenutno manje ili nikako ne proizvode na ovim prostorima, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću MVTEOBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti