Imovina Zavoda PIO/MIO u FBiH vrijedi milijardu maraka

19.07.2010. 10:14 / Izvor: Dnevne novine SAN
Imovina Zavoda PIO/MIO u FBiH vrijedi milijardu maraka

U Federaciji BiH ima šest domova penzionera, od kojih su oni u Sarajevu i Bihaću devastirani, dok se oko domova u Tuzli i Zenici vode sudski sporovi, a za Hotel Neum ispituje se zakonitost provedene dokapitalizacije. Samo je Hotel Ero u Mostaru uknjižen na ime Zavoda PIO/MIO FBiH. Zavod ima i 135 poslovnih zgrada i prostora, ne uključujući domove, od kojih su samo 73 poslovna prostora uknjižena. Federalni zavod PIO/MIO posjeduje također i 554 neotkupljena stana. Unatoč ogromnoj imovini, više od 50 odsto penzionera u Federaciji prima minimalnu penziju od 296 KM i svakog prvog u mjesecu strahuju da li će i ona biti umanjena.

Državna imovina ili ne?

Procijenjena vrijednost domova penzionera, kako su nam potvrdili iz Zavoda PIO/MIO FBiH, bez hotela "NEUM" koji je najveći, iznosi 96,2 miliona KM i to prema procjenama iz 2001. i 2002. godine, a realno je da je sadašnja vrijednost mnogo veća. Prema prošlogodišnjoj procjeni doma penzionera "Nedžarići" u Sarajevu on vrijedi 20,1 milion maraka. Ovo pokazuje da mu je vrijednost sa ranijih 14,5 miliona KM, porasla za oko 5,6 miliona maraka.

"Zajednička karakteristika za sve domove je da federalni Zavod ne upravlja ni sa jednim", kažu iz Zavoda za "San". Federalni zavod PIO/MIO još je u decembru 2006. godine podnio prijedlog za izuzimanje od privremene zabrane raspolaganja domovima penzionera, Komisiji za državnu imovinu Vijeća ministara BiH i do sada nisu dobili nikakav odgovor!

"O poduzetim aktivnostima redovito i u kontinuitetu informirani su nadležni subjekti u FBiH. Vlada, Zajedničke službe Vlade, federalno Ministarstvo rada i socijalne politike, Tužiteljstvo FBiH, Financijska policija, Antikorupcioni tim OHR-a", napominju iz Zavoda. Bivši direktor Zavoda PIO/MIO FBiH Bakir Mujić za "San" kaže da je kasnijem rukovodstvu Zavoda išla na ruku odluka visokog predstavnika o zabrani raspolaganja državnom imovinom, te da se na tome ništa više ne radi.

"A neko gratis koristi i hotele i domove penzionera, poslovne prostore i stanove u vlasništvu federalnog Zavoda PiO/MiO, jer je to u interesu vladajućih stranaka koje su postavljale svoje kadrove na rukovodeća i upravljačka radna mjesta, a poznato je u kakvom materijalnom i financijskom stanju radi Zavod", kaže Mujić.

On ističe da se u popisu državne imovine koja je provedena u BiH u organizaciji visokog predstavnika nigdje uopće ne spominje velika imovina Zavoda PIO/MIO.

Poslovni prostori i stanovi

Kad su u pitanju poslovni prostori Zavoda, za njih 13 pokrenuti su i vode se postupci pred nadležnim sudovima za utvrđivanje vlasništva, a sedam poslovnih prostora vode se kao sporni. Udruženja penzionera koristi besplatno 49 poslovnih prostora.

"Federalni zavod za MIO/PIO u svom posjedu ima poslovne prostore, koji trenutno ne služe za obavljanje radno-pravnih procesa, niti se koriste u druge svrhe i izloženi su propadanju. Raspisivani su javni natječaji za izdavanje u zakup, ali nije bilo prihvatljivih ponuda, a i za one poslovne prostore koji su ugovorom izdati u zakup nije bilo pozitivnih iskustava poput neredovitog plaćanja zakupnine, raskida ugovora o zakupu, sudskih sporova, ovrha koji se ne može sprovesti", navode iz Zavoda. Pod zakup je izdato 10 poslovnih prostora i to po jedan u Travniku, Kaknju, Kupresu, Žepču, Konjicu i Zavidovićima, te po dva u Bihaću i Sanskom Mostu.

"Zajednička karakteristika za sve izdate poslovne prostore jeste da se zakupnine neredovito uplaćuju. Zbog toga Zavod pokreće sudske soporove koji završavaju pljenidbom koju je teško sprovesti", žale se iz Zavoda.

Prema prikupljenim podacima Zavod PIO/MIO FBiH ima 554 neotkupljena stana na koje se odnose odredbe Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova. U Sarajevskom kantonu ih je 216, Hercegovačko-neretvanskom 50, Zeničko-dobojskom 137, Unsko-sanskom 58, Srednjebosanskom 45, Tuzlanskom 38, Bosansko-podrinjskom šest, Hercegbosanskom tri i jedan u Zapadno-hercegovačkom.

"Zakonom o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova određeno je donošenje Pravilnika, odnosno općeg akta na temelju kojeg će se vršiti bodovanje i sačinjavanje rang liste za dodjelu i prodaju stanova. Pravilnik o stambenim odnosima Federalnog zavoda sačinjen je, a bio je i predmet rasprave na sjednicama Upravnog odbora, ali nije donesen", konstatuju u Zavodu.

Mujić podsjeća da su svojevremeno bili vođeni pregovori sa ozbiljnom firmom iz Njemačke oko ulaganja i reaktiviranja doma penzionera u Nedžarićima, kao i povratu Hotela Neum Zavodu, te da je tada nadležnoj komisiji koja je uradila inventuru imovine u Zavodu dat nalog da uknjiži imovinu koja nije sporna na Zavod, a za ostalo da se povedu sudski sporovi.

"Također je konstatirano da postoji nekoliko stotina stanova u vlasništvu Zavoda koji su slobodni da se po Zakonu ponude na otkup radnicima Zavoda ili tržištu. To nije ništa urađeno već te stanove neko koristi bez naknade, kirije. Ja sam platio ceh za neimenovanje na mjestu direktora Zavoda 2004. godine, jer nisam dao poslovne prostore gratis nekome koga se pitalo za to tada. Neshvatljiva je neodgovornost Vlade FBiH o imovini koju neko dobro kapitalizira, a dio imovine, Nedžarići i Bihać stoji kao veliko ruglo i spomenik nemarnosti Vlade i vladajućih stranaka", ocjenjuje Mujić.

Prevara sa Fabrikom čarapa "Ključ"

Još 1990. godine tadašnji SIZ PIO BiH kupio je od sarajevske fabrike čarapa "Ključ" u Trampinoj ulici na broju 4. dio zgrade, podrum, prizemlje i tri sprata, ukupne površine 2.089,50 kvadratnih metara. Kako navode u Zavodu, prema raspoloživim saznanjima SIZ PIO BiH platio je Ključu dogovorenu cijenu prema ugovoru, ali prodavac nije predao kupljeni objekat. Zbog toga je 1994. godine u maju tadašnji Društveni fond za PIO BiH tužio pred Kantonalnim sudom u sarajevu "Ključ" i tražio ulazak u posjed, a kao alternativa ponuđena je mogućnost da se vrati plaćeni novac, uz pripadajuću kamatu po zakonu. Sud je presudio u korist Zavoda, ali je iz "Ključa" uložena žalba. U međuremenu "Ključ" se privatizira putem Agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo i do danas ništa nije riješeno. Da apsurd bude potpun spis se na Kantonalnom sudu u Sarajevu izgubio i još uvijek, od 2008. godine kad je to konstatovano, nije napravljena rekonstrukcija tog spisa!

"Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH, Ured disciplinskog tužitelja pokrenuo je postupak utvrđivanja odgovornosti, a Finansijska policija FBiH proslijedila je svoje izvješće Tužiteljstvu FBiH radi poduzimanja radnji iz svoje nadležnosti vezano za privatizaciju objekta fabrike "Ključ", kažu u Zavodu.

Sporni poslovni prostori

U FBiH ima sedam spornih poslovnih prostora i to po jedan u Konjicu, Gračanici, Živinicama, Kaknju, Novom Travniku, Busovači i Tuzli. Iz Zavoda kažu da je za sve sporne prostore prikupljen jedan dio pravno relevantne dokumentacije.

"Aktivnosti na potpunom razjašnjavanju pravnih pozicija ovih spornih prostora je u tijeku. Nakon iscrpljenih svih pravno relevantnih radnji neki sporni prostori bit će predloženi za isknjižbu, a za neke sporne poslovne prostore pokrenut će se sudski sporovi. Sporne prostore federalni Zavod, kao i njegovi pravni prednici nisu koristili, niti su bili u posjedu", kažu za "San" iz Zavoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti