Vlada RS: Podsticaj za izvoz 15 mil. KM

Vijesti

Vlada RS: Podsticaj za izvoz 15 mil. KM

16.03.2010. 11:19 / Izvor: Nezavisne novine

Vlada Republike Srpske nizom podsticajnih mjera i stimulacija podržava privredne subjekte, a podsticaj izvoza porastao je sa dva miliona KM u 2006. godini na 15 miliona u ovoj godini, rekao je u ponedjeljak pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Đuro Grbić.

Grbić je u Čelincu, gdje je razgovarao sa rukovodstvom opštine, rekao da su privrednici u toj opštini prošle godine dobili oko 60.000 KM po osnovu podsticaja izvoza i 40.000 KM po osnovu podsticaja za zadržavanje zaposlenosti u oblasti tekstila, kože i obuće.

Po osnovu podsticaja dobijanja certifikata "Iso" i "Ce" znaka u prošloj godini, privrednicima u RS je dodijeljeno oko 600.000 KM, a isti iznos je planiran i u ovoj godini, i ta sredstva se dodjeljuju na osnovu javnog poziva privrednicima.

On je istakao da je u završnoj fazi definisanja kredita Svjetske banke u visini od 70 miliona dolara za mala i srednja preduzeća i kredita Evropske investicione banke u visini od 50 miliona evra. Kamatna stopa za ove kredite biće niža za pola procenta od najniže kamatne stope koja se daje po osnovu bankarskih kredita.

Grbić je dodao da Vlada RS privrednike podržava i određenim zakonskim rješenjima, pa i reprogramiranjem poreskih obaveza kako bi se omogućilo da preduzeća izmiruju redovno svoje obaveze i zadržavaju likvidnost.

"Urađeno je i niz sektorskih strategija do 2013. godine i slijede akcioni planovi koji treba da privrednike podstaknu na izvoz, a u RS privuku strane investitore", zaključio je Grbić koji je sa saradnicima u Čelincu razgovarao sa rukovodstvom ove opštine o aktuelnoj privrednoj situaciji i mjerama borbe protiv svjetske ekonomske krize.

Načelnik čelinačke opštine Momčilo Zeljković istakao je da je u ovoj, kao i u drugim opštinama, na privredni ambijent posebno negativno uticala loša privatizacija.

"Od pet najvećih predratnih čelinačkih preduzeća koja su zapošljavala najveći dio ukupno zaposlenih, može se reći da je samo donekle uspješno obavljena privatizacije 'Svile', jer se u njenom nekadašnjem poslovnom krugu sada nalazi sedam preduzeća sa ukupno nešto više od 400 radnika. Sva druga preduzeća su ili nestala sa privredne scene ili se guše u dugovima", rekao je Zeljković.

On je naglasio da je svjetska ekonomska kriza posebno negativno uticala na drvnu industriju koja je dominantna u čelinačkoj opštini. Sva tri najznačajnija preduzeća iz ovog sektora koja su prije dvije godine zapošljavala približno 300 radnika su opstala, mada sa smanjenim obimom proizvodnje i manjim brojem radnika.

Nakon razgovora sa opštinskim rukovodstvom, Grbić je obišao više privrednih pogona, a privrednici su mu se požalili na kašnjenje refundacija za bolovanja, što opterećuje preduzeća koja pretežno zapošljavaju žensku radnu snagu, kao i sa oporezivanjem toplog obroka.

Radnici su zatražili od predstavnika Vlade RS da doprinesu stvaranju povoljnijeg privrednog ambijenta jer su privredni kolektivi preopterećeni raznim dažbinama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti