Očekuje se da će HE "Višegrad" oboriti rekord u proizvodnji električne energije

27.11.2010. 12:44 / Izvor: SRNA
Očekuje se da će HE 'Višegrad' oboriti rekord u proizvodnji električne energije

Hidroelektrana "Višegrad" do danas je proizvela 1,055 milijardi kilovat časova električne energije, što je za 26 odsto više od ovogodišnjeg plana, a očekuje se da do kraja godine obori dosadašnje rekorde u proizvodnji električne energije, izjavio je direktor preduzeća "Hidroelektrane na Drini" Mile Lakić.

On je na obilježavanju 21 godine od postojanja Hidroelektrane "Višegrad" istakao da je u ovom periodu na tri turbine instalisane snage 315 megavata proizvedeno više od 18 milijardi kilovat časova električne energije.

Govoreći o velikim projektima koja će preduzeće realizovati u narednoj godini, Lakić je pomenuo izgradnju poslovne zgrade na trgu palih boraca pored ćuprije na Drini, zatim rješavanje problema cijeđenja vode ispod pregradne brane hidroelektrane i niz drugih manjih poduhvata.

Lakić je istakao da će investiciona ulaganja hidroelektrane naredne godine biti 18 miliona KM, a za naredne tri godine čak 75 miliona KM.

"Ovaj hidroenegretski objekat je i točak zamajac privredi Višegrada, regije i Republike Srpske, jer je samo na ime naknade za potopljeno poljoprivredno zemljište za četiri opštine gdje se akumulacija nalazi, godišnje izdvaja oko pet miliona KM, od čega 55 odsto sredstava pripada opštini Višegrad", rekao je Lakić.

Na svečanosti povodom obilježavanje 21 godine od početka rada Hidroelektrane Višegrad 13 radnika je dobilo priznanja za 20 godina radnog staža u ovom preduzeću.

Proslavi jubileja prisustvovali su načelnik višegradske opštine Tomislav Popović, narodni poslanik Miroslav Kojić i članovi Nadzornog odbora ovog preduzeća.

Hidroelekrana "Višegrad" je kao najmodernija hidrocentrala u BiH građena od 1985. do 1989. godine i radovi su završeni bez kašnjenja. U tom periodu izgrađena je magistrala Višegrad - Ustiprača dolinom Drine, most na Drini u Višegradu u naselju Garča, rekonstruisan put Višegrad-Sjemeće-Rogatica, iseljeno pa izgrađeno novo selo Međeđa i Ustiprača i obnovljena infrastruktura oko akumulacionog jezera.

Višegradska hidroelektrana počela je sa radom 25. novembra 1989. godine tačno u 12.00 časova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti