Vlada RS pokrenula postupak za preuzimanje banjalučkog preduzeća: Na pomolu stečaj "Žitoprodukta"

07.05.2009. 09:45 / Izvor: Nezavisne novine
Vlada RS pokrenula postupak za preuzimanje banjalučkog preduzeća: Na pomolu stečaj 'Žitoprodukta'

Predstečajni postupak za banjalučko pekarsko preduzeće "Žitoprodukt" biće uskoro pokrenut, potvrdio je 06.05.2009. godine Radivoje Bratić, ministar poljoprivrede u Vladi RS.

Vlada RS već neko vrijeme razmišlja o kupovini imovine tog banjalučkog preduzeća u njegovom stečajnom postupku kako bi na taj način pokušala uticati na stabilizaciju cijene hljeba.

Prema Bratićevim riječima, Vlada je zadužila to ministarstvo da nadležnom sudu uplati 2.000 KM kako bi se predstečajni postupak pokrenuo na inicijativu od strane grupe radnika.

On je, takođe, rekao da je zasad rano upuštati se u bilo kakve spekulacije u vezi s konačnim ishodom postupka, ali je rekao da bi najbolja varijanta bila da Vlada RS postane vlasnik "Žitoprodukta".

Nekadašnji banjalučki pekarski gigant godinama se nalazi u ogromnim dugovima. S obzirom na to da najveći dio potraživanja ima Vlada, očekuje se da upravo ona ima ključnu ulogu u predstojećem stečajnom postupku i kupovini tog preduzeća.

Bratić je, takođe, rekao da je interes Vlade u "Žitoproduktu" u tome da se kroz fer i tržišnu utakmicu dovede do sniženja cijena hljeba, ali i da skladišta za žito budu iskorištena za robne zalihe.

"Nesrećnom i lošom privatizacijom došli smo u situaciju da Direkcija za robne rezerve RS mora plaćati zakup za skladištenje žita, a `Žitoproduktovi` silosi su prazni", kaže on.

Bratić kaže da nije poznato koliko će cijeli postupak trajati, jer će to biti u ingerenciji banjalučkog suda.

Dragan Ivanković, direktor "Žitoprodukta", nije mogao ništa reći o predstečajnom postupku navodeći da nije informisan o bilo kakvim odlukama Vlade.

On je ranije potvrdio da Vlada pokazuje interes za "Žitoprodukt" i da su tim povodom u Banjoj Luci nedavno boravili stručnjaci novosadskog pekarskog preduzeća "Mlin Pek". Prema njihovim podacima, pekara bi nakon neophodnih ulaganja u pogone u početku mogla proizvoditi oko 20.000 vekni hljeba dnevno.

Ivanković je mišljenja da bi, ukoliko bi se aktivirala pekara, cijena hljeba mogla pasti ako bi Direkcija za robne rezerve u pekaru unijela svoju pšenicu.

Inače, "Žitoprodukt" je godinama zapušten, proizvodnje nema, a u zgradi Uprave preduzeća prostorije su zakupile različite firme.

Da bi Vlada postala većinski vlasnik "Žitoprodukta" sada joj nedostaje oko 13 odsto akcija, s obzirom na to da njen Akcijski fond ima 25,2 odsto, Fond PIO 8,4 odsto, te Fond za restituciju RS 4,2 odsto.

Ostali akcionari su investicioni fondovi "Balkan investment", "Zepter", "Kristal investment", "Aktiva invest" i "Bors invest".

"Žitoprodukt" je prije rata bio najveće pekarsko preduzeće u Banjoj Luci sa dnevnom proizvodnjom od 120.000 hljebova, a hljebom je snabdijevao cijelu banjalučku regiju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti