695.000 vozila platilo putarinu od 4,7 miliona maraka

27.12.2017. 11:37 / Izvor: Glas Srpske
695.000 vozila platilo putarinu od 4,7 miliona maraka

Naplata putarine na dionici od Prnjavora do Doboja počela 26. decembra prošle godine

Od naplate putarine na autoputu Banjaluka - Gradiška i dijelu augoputa "9. januar", na dionici od Prnjavora do Doboja, u ovoj godini prikupljeno je oko devet milnona maraka.

U preduzeću "Autoputevi RS" ističu da je naplata putarine na dionici od Prnjavora do Doboja počela 26. decembra prošle godine.

Od tada je naplaćeno blizu 4,7 miliona maraka, a tom dionicom prošlo je oko 695.000 vozila - kazao je direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić.

Kada je u pitanju naknada za korišćenje dionice autoputa od Banjaluke do Gradiške, Topić naglašava da je za 11 mjeseci ove godine naplaćeno više od 4,1 milion maraka.

"Naplatna putarine na ovom autoputu počela je u martu 2015. i od tada je naplaćeno više od 10,5 miliona KM, a tim putem prošlo je najmanje četiri miliona vozila", naglasio je Topić.

Dodao je da poskupljenja putarine, bar što se tiče planova ovog preduzeća, neće biti u ovoj narednoj godini.

"Ono što bi moglo da se desi, jeste eventualno usklađivanje cijena po zatvaranju sistem anaplate. Po autoputu Gradiška – Banjaluka još je u funkciji otvoreni sistem naplate putarine, koji karakteriše jedna ulazno-izlazna rampa, tako da je cijena putarine na toj dionici jedinstvena, bez obzira na pređenu kilometražu", kazao je Topić.

Po završetku izgradnje preostalog dijela dionice Banjaluka - Prnjavor, Topić kaže da će sistem biti zatvoren, sa naplatnim rampama na svim prilazima autoputu i vozači će vožnju plaćati po kilometru.

Kada su u pitanju radovi na preostalom dijelu autoputa, od Drugovića do Prnjavora, Topić kaže da teku predviđenom dinamikom, tako da bi do proljeća 2018. ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, i preostali kilometri mogli bi da budu završeni.

Topić će danas sa direktoricom odjeljenja za transport Europske banke za obnovu i razvoj potpisati ugovor o odobrenju kreditnih sredstava za izgradnju prve faze koridora Vc kroz RS, u iznosu od 70 miliona eura. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti