Promovirana knjiga "Uloga strategijskog menadžmenta u kreiranju sinergijskih učinaka", autora prof.dr.Duljka Hasića

26.01.2010. 14:46 / Izvor: Fena
Promovirana knjiga 'Uloga strategijskog menadžmenta u kreiranju sinergijskih učinaka', autora prof.dr.Duljka Hasića

Knjiga "Uloga strategijskog menadžmenta u kreiranju sinergijskih učinaka", autora Duljka Hasića predstavljena je 26.01.2010. godine u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu.

Hasić u knjizi obrađuje područje strategijskog menadžmenta, finansija, oblast integracije, koordinacije i akvizicije kao važnih aspekata koji se tiču sinergije na domaćem i internacionalnom planu.

Knjiga predstavlja pokušaj odgovora na pitanje uzroka, posljedice i traženje rješenja najgore ekonomske krize koja se dogodila čovječanstvu u zadnjih 80 godina. Napobitno je da ova ekonomska kriza predstavlja krah ekonomskog liberalizma i proizvela je nesagledive posljedice u svijetu, kazao je autor Hasić.

Može se reći da je došlo do kraha tržišta kapitala, zbog enormne krađe i pljačke učesnika tržišta kapitala, zbog korumpiranosti institucija, odnosno regulatornih agencija u oblasti bankarstva i osiguravajućih društava te zbog pomankanja instituta odgovornosti onih koji su donosili odluke, istakao je Hasić.

On je naglasio kako donosioci odluka odnosno ekonomisti žive u velikoj zabludi o slobodnom djelovanju tržišta i tržišnih zakonitosti.

Nažalost, takva koncepcija je pala i moraju se tražiti novi modaliteti vezano za novo djelovanje. Poslovni stratezi, odnosno donosioci odluka moraju imati na umu ograničnosti resursa na planeti i shodno tome moraju racionalno koristiti raspoložive resurse, kazao je Hasić.

Govoreći o BiH, on je naglasio da je „BiH mala i otvorena ekonomija, potpuno nezaštićena i ona mora promijeniti kurs u vođenju ekonomske politike“.

BiH ima odgovarajuće komparativne prednosti i uz konkurentsku sposobnost donosioca odluka od nivoa preduzeća do nivoa države mora se potpuno preurediti ambijent. Treba stvoriti takav poslovni ambijent da možemo uposliti kapacitete, uposliti ljude i riješiti problem velikog broja nezaposlenih, kazao je Hasić.

Naglasio je da BiH raspolaže komparativnim prednostima u oblasti elektro-energetskog sektora, zdrave hrane i voda te da se u tim oblastima moraju preusmjeriti sve snage, dovesti strane investicije i pokrenuti značajni projekti.

BiH se mora mijenjati, mora se smanjiti javna potrošnja, moraju se smanjiti nivoi vlasti, odnosno mora se redefinirati ustavno uređenje BiH. To je polazna osnova i vrijeme je da se to uraditi. Moramo početi racionalno razmišljati, racionalno koristiti raspoložive resurse, odnosno izvršiti reorganizaciju kompletnog političkog i ekonomskog sistema, kazao je Hasić.

Promotori knjige "Uloga strategijskog menadžmenta u kreiranju sinergijskih učinaka" bili su: predsjednik VTKBiH Mahir Hadžiahmetović, recezent prof. dr. Aziz Šunje, generalni direktor Energoinvesta mr. Džemail Vlahovljak i Mustafa Alagić, izdavač Sarajevo Publishing.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti