Način plasmana proizvoda iz RS nije atraktivan za kupce u Srbiji: Zakazala prodaja namještaja

01.09.2009. 12:02 / Izvor: Nezavisne novine
Način plasmana proizvoda iz RS nije atraktivan za kupce u Srbiji: Zakazala prodaja namještaja

Prodaja namještaja iz RS u Srbiju uz subvencionisane kredite neće ići očekivanom dinamikom, jer na tom tržištu postoje atraktivniji vidovi prodaje srbijanskog namještaja, kazali su 31.08.2009. godine u Udruženju prerade drveta pri Privrednoj komori RS.

Lazo Šinik, sekretar tog udruženja, kaže da su tek nedavno, objavom uredbe Vlade Srbije u "Službenom glasniku", stvoreni uslovi za prodaju domaćeg namještaja na tamošnjem tržištu u skladu sa Sporazumom o privrednoj saradnji službenog Beograda i Banja Luke. On, međutim, ne očekuje značajnije prihode po osnovu prodaje domaćeg namještaja na takav način s obzirom na to da, kako ističe, građani Srbije nemaju običaj da kupuju te proizvode na kredit.

"U Srbiji je najzastupljeniji način kupovine namještaja na beskamatne čekove na 12 mjeseci koje nude tamošnji prodajni saloni, vjerovatno u saradnji sa proizvođačima. Drugi vid narudžbi ide preko radničkih sindikata, dok je kupovina namještaja na kredit veoma slabo zastupljena", naglašava Šinik.

U "Novoj Drvnoj industriji Vrbas" iz Banja Luke potvrdili su da nisu prodali niti jedan komad namještaja u Srbiji po osnovu subvencionisanih kredita.

"Naša fabrika ima svoje predstavništvo u Novom Sadu i već danas ćemo provjeriti u čemu je problem i kako ga je moguće otkloniti", rekao je Dragiša Kalinić, direktor te fabrike.

U Udruženju prerade drveta, uprkos tome, ocjenjuju pozitivnim aranžman vlade RS i Srbije smatrajući značajnim to što je dvadesetak proizvođača namještaja iz RS dobilo priliku da se predstavi preko Drine, što im otvara prostor da ipak nađu put do kupaca.

Šinik ukazuje da su banke u Srbiji preko kojih će biti plasirani krediti po subvencionisanoj kamati od pet procenata i s rokom otplate do pet godina, dobile spisak proizvođača namještaja iz RS uključenih u aranžman.

"Naši proizvođači sada treba da osmisle promotivne kampanje u pravcu informisanja potrošača u Srbiji da se njihov namještaj prodaje pod istim uslovima kao i srbijanski. Sve što naše firme bude zaradile predstavljaće pomak naprijed i zbog toga Sporazum o privrednoj saradnji RS i Srbije smatram izuzetno pozitivnim, iako možda prihodi neće biti u visini nekih očekivanja", kaže Šinik.

On procjenjuje da će najveću prođu na tržištu imati već etablirani proizvođači namještaja, poput šamačke "Nove forme", koja u Srbiji ima nekoliko vlastitih prodajnih salona, dok će više truda morati da ulože firme koje prvi put izlaze na to tržište.

Prvi konkretni rezultati aranžmana, prema riječima Šinika, biće poznati početkom novembra, kada će se proizvođači iz RS okupiti na zajedničkom štandu na Međunarodnom sajmu namještaja u Beogradu. Sporazum o privrednoj saradnji vlada dvije republike uključuje, takođe, prodaju turističkih aranžmana iz RS u Srbiji, te kragujevačkog punta i traktora IMT iz Beograda u RS, sve po subvencionisanim cijenama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti