Danska zemlja partner Sajma energije, rudarstva i industrije u Tuzli

16.12.2010. 12:54 / Izvor: eKapija.ba
Danska zemlja partner Sajma energije, rudarstva i industrije u Tuzli

Tuzla će od 21. do 25. juna 2011. godine biti domaćin Međunarodnog Sajma energije, rudarstva i industrije, a zemlja partner u organizaciji ovoga događaja bit će Kraljevina Danska, koja ima strateški interes da se na polju razvoja energetskoga sektora povezuje sa Bosnom i Hercegovinom.

Kompanije iz ove zemlje već provode brojne kapitalne projekte u BiH, planski investirajući u razvoj i poslovnu suradnju. Ovo je saopćeno u srijedu 15. decembra 2010. dodine na prezentaciji koju je za ekonomske atašee, predstavnike razvojnih agencija i razvojnih banaka iz zemalja Evropske unije, u Danskoj ambasadi u BiH upriličila firma Tuzlanski sajam u suradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, saopćila je Bosanska medijska grupa.

Ambasadorica Danske u BiH Kirsten Geelan kazala je kako će danske kompanije i državne institucije sa zadovoljstvom prihvatiti sudjelovanje na ovako značajnom događaju, te Dansku pozicionirala kao zemlju partner u organizaciji Sajma energija, rudarstvo, industrija.

"Ambasada je dugo uključena u aktivnosti vezane za energiju i energetsku efikasnost, obnovljive izvore i održivu energiju. Namjera nam je da se kroz naš partnerski odnos sa Sajmom u Tuzli potrudimo i radimo na tome da ovaj događaj prenesemo danskom energetskom sektoru, institucijama, organizacijama, kao i samim firmama kako bismo pomogli njihov dolazak na ovaj događaj", kazala je ambasadorica Geelan.

Preduzeće Tuzlanski sajam je, prema riječima Zlatka Alidžanovća, jednog od osnivača ove kompanije, nakon dugogodišnjih istraživanja tržišta i stalne komunikacije koja je vođena na ekspertskom nivou, došlo se do odluke da Tuzla bude mjesto održavanja Sajma energije, rudarstva i industrije.

"Na ovoj sajamskoj manifestaciji trebali bi se predstaviti poslovni subjekti iz Regiona, te brojne kompanije iz Evrope i svijeta. Mi smo počastvovani činjenicom da se Danska pojavljuje kao zemlja partner. To će otvoriti brojne poslovne mogućnosti domaćoj privredi, ali i stranim izlagačima, koji dođu u Tuzlu", rekao je Alidžanović.

Tuzlanski bazen je već decenijama vodeći energetski, rudarski i industrijski centar u regiji. Pokretanje industrijske proizvodnje, planiranje gradnje Bloka sedam Termoelektrane Tuzla, te stabilizacija stanja u rudnicima i put ka intenzivnom razvoju ove oblasti, bili su ključni motiv da se organizira jedan ovakav sajam, kazao je Mehmed Pargan, suosnivač preduzeća Tuzlanski sajam.

Prema njegovim riječima, industrijski sektor prvi je ušao u recesiju i prema procjenama ekonomskih stručnjaka, on prvi pokazuje znakove oporavka, a Sajam energije, rudarstva i industrije nudeći poslovne mogućnosti, bit će dobra prilika da se povežu kompanije iz BiH sa svjetskim kompanijama iz ovoga sektora.

Sajam energije, rudarstva i industrije bit će praćen bogatim konferencijskim sadržajima, kroz koje će se pokušati pronaći odgovori na brojna pitanja iz oblasti energetike, industrije i rudarstva. Razna iskustva, naučna dostignuća, te njihova primjena u cilju poboljšanja poslovanja bit će ključni aspekti koji će biti razmatrani u okviru planiranih konferencija. Tim eksperata iz cijele Bosne i Hercegovine koncipirat će pristup organizaciji konferencija.

Do ovoga trenutka partnersku podršku organizaciji Sajma pružili su Vanjskotrgovinska komora BiH, Vlada Tuzlanskog kantona, Općina Tuzla, Privredna komora Tuzlanskog kantona, a najavljena je podrška i partnerstvo još velikog broja institucija i preduzeća. U svakom slučaju, Sajam energije, industrije i rudarstva bit će dobra prilika da poslovni ljudi iz BiH dobiju mogućnost povezivanja sa predstavnicima međunarodnih kompanija iz energetskog, industrijskog i rudarskog sektora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti