Tuzlanski sajam će u 2011. godini okupiti najznačajnije institucije i kompanije iz BiH

30.11.2010. 16:25 / Izvor: eKapija.ba
Tuzlanski sajam će u 2011. godini okupiti najznačajnije institucije i kompanije iz BiH

Danas je u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine održana prezentacija poduzeća Tuzlanski sajam d.o.o. koje je formirano prije tri mjeseca, a čiji će glavni zadatak biti realizacija Međunarodnog sajma energije, industrije i rudarstva u lipnju 2011. godine. Partneri sajma su Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Univerzitet u Tuzli, Vlada Tuzlanskog kantona i Općina Tuzla.

Prisutnima se obratio predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Veselin Poljašević koji je iskazao spremnost Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine da pruži potporu sajamskim aktivnostima. Predsjednik Poljašević je prepoznao ozbiljnost ovog projekta i kompetentnost predstavnika Tuzlanskog sajma.

Prezentaciji je prisustvovao i predsjednik Privredne komore Tuzla Nedret Kikanović koji je objasnio potrebu za organizacijom sajma, jer položaj Tuzle u kontekstu regionalnog razvoja energije, rudarstva i industrije ovom industrijskom bazenu daje primat s obzirom na činjenicu da je najveća koncentracija industrijskih kapaciteta u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu, smještena na ovom prostoru.

"Preduvjeti za formiranje jakog industrijskog centra su u neprocjenjivom rudničkom blagu, te jakim izvorima energije. Rudnici uglja su stvorili pretpostavke za razvoj termo energetskog sektora, a Univerzitet u Tuzli s nizom tehničkih fakulteta izuzetna je osnova za relevantne konferencijske sadržaje tijekom realizacije sajma. Planiranje izgradnje Bloka sedam, investiranja u obnovljive izvore energije, izgradnja vjetroelektrana i mini hidro-elektrana kao i korištenje sunčeve energije će ovom prostoru dati velike šanse koje će implicirati dalji razvoj industrijske proizvodnje, te međunarodno povezivanje i suradnju", kazao je Kikanović.

Kemal Gutić prezentirao je značajne industrijske grane u Bosni i Hercegovini. Prema njegovim riječima sajam će okupiti najznačajnije institucije i kompanije iz Bosne i Hercegovine koje se bave eksploatacijom i distribucijom energije i koje će biti u prilici da predstave tehničko-tehnološke mogućnosti energetike i aktualnosti u toj oblasti. U okviru industrije, metalne, elektro, kemijske i građevinske industrije, informacionih tehnologija, inovatorstva i male privrede, sajam bi trebao okupiti privredne subjekte i institucije koje su u proizvodnom ili drugom obliku tijesno povezane s energetikom i rudarstvom.

"Ovaj sajam je prilika da Bosna i Hercegovina pokaže svoje privredne i naučne potencijale i dostignuća, te da na osnovu izlagača i učesnika iz drugih zemalja dobije nove ideje budućeg razvoja", istakao je on.

Prema riječima predstavnika Veleposlanstva Kraljevine Danske Emira Šabića i Danska je iskazala interes da se uključi u ovaj projekt i da sagleda mogućnosti suradnje s organizatorima ovog sajma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti