Vlada FBiH usvojila Informaciju o primjeni zakona iz oblasti veterinarstva

06.06.2009. 11:36 / Izvor: Vlada FBiH
Vlada FBiH usvojila Informaciju o primjeni zakona iz oblasti veterinarstva

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 04. juna 2009. godine usvojila Informaciju o primjeni zakona iz oblasti veterinarstva koju su pripremila federalna ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i finansija, te Ured za zakonodavstvo Vlade FBiH i usklađenost sa propisima Evropske unije.

Zaključeno je da Vlada FBiH i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u roku od 30 dana Parlamentu proslijede Prijedlog zakona o veterinarstvu sa ciljem stvaranja preduslova za dosljednu i potpunu primjenu jedinstvenih zakonskih propisa na cijeloj teritoriji BiH.

Do stupanja na snagu federalnog, preporučuje se primjena Zakona o veterinarstvu u BiH u skladu sa nadležnostima, čime se osigurava provođenje jedinstvenih mjera veterinarskog javnog zdravstva i zaštite zdravlja životinja u Bosni i Hercegovini.

Zaduženo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da odmah pristupi izmjeni pravilnika koji regulišu visinu naknade i način raspodjele sredstava za veterinarsko-zdravstvene preglede i kontrolu, kao i za svjedožbu o zdravstvenom stanju životinja. Federalno ministarstvo finansija će u roku od 30 dana usaglasiti Pravilnik o načinu uplate javnih prihoda budžetskih i vanbudžetskih sredstava na teritoriji FBiH sa ovim pravilnicima.

Na osnovu stava Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Agencije za privatizacju u FBiH, Vlada nije prihvatila inicijativu Općinskog vijeća Tuzla da se iz privatizacije izuzme JP Veterinarska stanica u Tuzli.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti