PLOD Centar učesnik na projektu FIRMA - implementacija aktivnosti projekta u sektoru drvoprerade u partnerstvu sa Privrednom komorom USK

29.12.2009. 12:02 / Izvor: eKapija.ba
PLOD Centar učesnik na projektu FIRMA - implementacija aktivnosti projekta u sektoru drvoprerade u partnerstvu sa Privrednom komorom USK

PLOD Centar će u konzorciju sa Udrugom poduzetnika Žepče, Zeničkom agencijom za ekonomski razvoj - ZEDA, Agencijom za ekonomski razvoj Opštine Prijedor - PREDA, Nezavisnim biroom za razvoj Modriča, Udruženjem za poduzetništvo i posao - LINK, Mostar, nastupajući pod zajedničkim nazivom BH Met Wood Net, implementirati aktivnosti u okviru projekta FIRMA, koje se odnose na sektor lake industrije, dok će implementaciju aktivnosti ovog projekta u sektoru drvoprerade vršiti u partnerstvu sa Privrednom komorom USK.

Projekat FIRMA (Fostering Interventions for Rapid Market Advancement/Poboljšanje intervencija za brzi napredak na tržištu) je sponzoriran od strane USAID-a (US Agency for International Development/US Agencija za međunarodnu pomoć) i SIDA-e (Swedish International Development and Cooperation Agency/Švedska međunarodna agencija za razvoj i suradnju). Riječ je o petogodišnjem projektu, započetom u septembru 2009.godine, čiji je glavni cilj pomoć Bosni i Hercegovini da izgradi "kapacitete kako bi se nosila sa konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama Evropske unije", što je kritična komponenta Kopenhagenskog ekonomskog kriterija za pristup EU-u. FIRMA će djelovati u tri privredna sektora: drvoprerada, turizam i laka industrija, a aktivnosti će prvenstveno implementirati putem lokalnih partnera, navodi se u saopćenju.

Prvi lokalni partneri koje je FIRMA odabrala su Value Chain Facilitators - VCFs (organizacije koje mogu olakšati razvoj unutar lanca vrijednost). Lanac vrijednosti se sastoji od niza aktivnosti (organizacija) koje omogućavaju da se proizvod kreira i plasira od ideje do krajnjeg korisnika. Uloga VFC-a je identifikacija i odabir organizacija, te financiranje intervencija koje se označe kao prioritetne za uklanjanje prepreka konkurentnosti jednog ili više lanaca vrijednosti u ranije pomenutim sektorima. PLOD Centar sa partnerima je jedan od facilitatora za lanac vrijednosti koji će pridonijeti razvoju poduzeća iz ovih sektora kao i povećanju njihovog izvoza, zaposlenosti i financiranja.

Podrška sektorima drvoprerada, turizam i laka industrija, kroz implementaciju aktivnosti ovog projekta, je jedan od načina na koji FIRMA nastoji dati poticaj održivom ekonomskom razvoju, rastu zaposlenosti i povećanju prihoda po glavi stanovnika u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti