Mjesec investicija u RS

04.05.2007. 09:56 / Izvor: Nezavisne novine
Mjesec investicija u RS

Vlada RS ovog mjeseca ulazi u završnu fazu ili potpisuje ugovore koji će obezbijediti dugogodišnji investicioni ciklus ukupne vrijednosti više milijardi KM, od čega bi već ove godine moglo biti realizovano 1,5 milijardi KM.

Vlada će na sjednici 10. maja 2007. razmatrati prijedlog za utvrđivanje javnog interesa za projekat izgradnje termoelektrane Stanari u Stanarima kod Doboja, koju namjerava graditi britanski EFT. Poslije utvrđivanja javnog interesa, navode u Vladi, otpočela bi procedura usaglašavanja ugovora sa EFT-om o gradnji termoelektrane kapaciteta oko 400 mW/h u vrijednosti oko 600 miliona EUR sa rokom izgradnje od pet godina.

Zvaničnici Vlade, "Elektroprivrede RS" i "Češke elektroprivrede" (ČEZ) će 16. maja 2007. potpisati ugovor o izgradnji druge faze termoelektrane Gacko snage do 700 megavat-časova. Vrijednost tog projekat, koji će trajati četiri godine i podrazumijeva otvaranje novog i obnavljanje postojećeg rudnika, te modernizaciju postrojenja za proizvodnju električne energije, iznosi 1,45 milijardi EUR. Ta investicija će, tvrde u Vladi, omogućiti zapošljavanje nekoliko hiljada ljudi i više stotina stručnjaka različitih profila.

Već 17. maja 2007. u Trebinju će biti prezentovana finalna studija izvodljivosti za izgradnju aerodroma u tom gradu, čija izrada je povjerena austrijskoj kompaniji "Airport Consulting Vienna". Dejan Todorović, direktor Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu RS, kaže da će se studija na sjednici Vlade naći krajem maja, najkasnije početkom juna, kada će se znati da li će se projekat realizovati putem koncesije ili zajedničkim ulaganjem sa zainteresovanim partnerima.

"Očekujem da će dvije do tri ozbiljne kompanije sigurno dostaviti pismo namjere za izvođenje tog projekta i da će biti potpisan ugovor. Ako sve bude teklo po planu, izgradnja aerodroma može početi već krajem godine", kazao je Todorović.

Vlada je posljednjih sedmica, takođe, intenzivirala razgovore sa nekoliko kompanija koje su zainteresovane za izgradnju mreže autoputeva kroz RS ukupne dužine preko 400 kilometara. Nakon što je austrijska kompanija "Strabag", koja je bila prvi izbor Vlade, obavijestila vlasti u Banjaluci da želi graditi isključivo brzo isplative dionice, Banjaluka - Gradiška, Banjaluka - Doboj i Doboj - Šamac, u igru se uključila austrijska kompanija "Alpina Mayerder", ali i kompanije iz Izraela i Španije. Premijer RS nedavno je s "Alpinom" potpisao sporazum kojim se predviđa potpisivanje ugovora o izgradnji cjelokupne mreže autoputeva, poslije čega je saopšteno da će Vlada prihvatiti samo ponude koje uključuju ranije predviđene pravce Banjaluka - Mrkonjić Grad - Šipovo - Kupres, Banjaluka - Prijedor, dio koridora 5c koji prolazi kroz RS, te Šamac - Bijeljina - granica sa Srbijom. Gradnja autoputeva trajala bi do 2014. godine, a vrijednost investicija se procjenjuje na dvije milijarde EUR.

Mladen Lazendić, v.d. direktora "Puteva RS", istakao je da su stvoreni uslovi za izbor izvođača za izgradnju dionice autoputa od banjalučkog aerodroma do Gradiške, za šta je do sada obezbijeđena eksproprijacija 65 odsto zemljišta i sredstva Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 130 miliona EUR.

"Za dva mjeseca očekujemo ponude zainteresovanih kompanija, a u avgustu izbor izvođača radova", kazao je Lazendić.

Ugovor o privatizaciji Rafinerije nafte u Brodu, Rafinerije ulja Modriča i banjalučkog "Petrola" stupio je na snagu 30. aprila, čime je ruski kupac, kompanija "NefteGazInKor", ušla u obavezu uplate cijene do 30. maja u ukupnom iznosu od 125,5 miliona KM. Preostala prepreka tom projektu, saglasnost Konkurencijskog savjeta BiH, koja bi otvorila prostor za višegodišnje ruske investicije u naftnu industriju RS u iznosu od 979 miliona EUR, očekuje se da će biti otklonjena najkasnije do 15. maja 2007.

Pri kraju je i realizacija ugovora o privatizaciji "Telekoma Srpske", kojeg je kupio "Telekom Srbija". Da bi preduzeće iz Srbije uplatilo novac za kupovinu državnih akcija vrijednih 646 miliona EUR, preostalo je da "Telekom Srpske" izmijeni Statut preduzeća. Sjednica Skupštine akcionara "Telekoma Srpske" na kojoj će biti donesena ta odluka zakazana je za 19. maj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti