Agile stručnjaci iz cijelog svijeta u srcu BiH

20.10.2018. 10:53 / Izvor: Akta.ba
Agile stručnjaci iz cijelog svijeta u srcu BiH
OTVORI GALERIJU

Početak konferencije ozvaničen je potpisivanjem sporazum o saradnji između Bosnia Agile i BIT Alliance.

Bosnia Agile Day  najpopularnija Agile konferencija u region, koja se već tradicionalno održava pet godina za redom, treće subote u oktobru, organizovana od strane Bosnia Agile udruženja koje se bavi promovisanjem agilnih metodologija u IT-u u BiH, danas je zvanično otvorena u Sarajevu.

Početak konferencije ozvaničen je potpisivanjem sporazum o saradnji između Bosnia Agile i BIT Alliance.

Ozvaničenjem ove saradnje kako je kazao direktor Bit Alijanse, Armin Talić znači rad na novom zajedničkom projektu "IT manifest".

Pozvao je sve kompanije koje su prisutne na današnjem Agile Day 2018 da budu potpisnice navedenog projekta i doprinesu da se osnovne i srednje škole i fakultete usmjere u pravcu IT-a.

Amra Subašić - Marketing Manager Bosnia Agile udruženja kazala je kako je glavni cilj ove konferencije bio dovesti vodeće Agile stručnjake iz cijelog svijeta u srce BiH – Sarajevo, što su i uspjeli.

Na ovaj način, kako navodi žele da prenesu svoje znanje, kao i da omoguće učesnicima ove konferencije da nauče nešto novo, te steknu nove vještine.

"Vrlo važan segmenat ovakvih konferencija generalno jeste networking. Međusobno upoznavanje ljudi iz IT sektora, stvaranje novih poslovnih prilika i ugodno druženje", kazala je Subašić.

Dodala je kako će danas u nastavku konferencije učesnici Agila konferencije imati priliku čuti keynote predavača Borisa Glogera, jednog od pionira Scruma koji nam dolazi iz Njemačke. Tu su još dva keynote predavača Maya Schreiner koja će nam govoriti o svojoj ljubavi prema agile testing-u i kako je to sve počelo i keynote predavanje Andreasa Wintersteigera.

Adnan Isajbegović iz firme Tacta kaže kako će on u okviru jednog od panela govoriti o profosionalnom ponašanju inženjera, tehnikama koje treba primjenjivati kako bi svi u timu i klektivu mogli da dorinesu poboljšanju projekata na kojim rade.

Smatra kako danas ima danas ima dosta dobrih inženjera koji doprinose svojim organizacijama (kolektivima), kao i organizacija koje su stvorile takvu kulturu u svojoj firmi da sami radnici mogu učestvovati u najbitnijim procesima.

Specijalni gost BA Day 2018 konferencije je Hubert Shin lead Samsungovog agile core teama, koji će u nastavku konferencije govoriti o izazovima sa kojima se susretao u posljednjih 10 godina radeći za Samsung.

Osim keynote predavanja učesnici će imati priliku da čuju vrlo zanimljiva predavanja Ade Shokoya, Jasmine Nikolić, Bogoi Bogdanova I mnogih drugih, kao i da učestvuju u radionici Matthew Philipa.

Ove godine je fokus Bosnia Agile Day  vraćen na software development teme prema feedbacku njihovih vjernih pratilaca, fokusirali su se i na teme koje će se doticati agile praksi, rada u timovima, agile testinga, scruma i drugih agilnih metodologija, agile manifesta i slično.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti