Akta saznaje: Ništa od gradnje Hotela Hilton, Kol prodaje zemljište

09.07.2021. 11:57 / Izvor: Akta.ba
Akta saznaje: Ništa od gradnje Hotela Hilton, Kol prodaje zemljište

Izvođač radova Neimari raskinuo ugovor s investitorom, općinska Služba izdala prekršajni nalog...

Pet godina nakon rušenja zgrade "Feroelektra" u srcu Sarajeva, kod Katedrale, još uvijek nije počela gradnja luksuznog hotela Hilton. Podsjetimo, u aprilu prošle godine investitor "KOL" d.o.o Sarajevo, Fatih Kol,  je  putem izvođača radova "Neimari" d.o.o. Sarajevo, Službi za opću upravu i inspekcijske poslove  prijavio početak građenja poslovnog objekta u ulici Mula Mustafe Bašeskije 16.

Prethodno je Općina Stari Grad Sarajevo ovom investitoru izdala odobrenje za građenje za radove izgradnje poslovnog objekta – hotela na mjestu srušenog stambeno-poslovnog objekta. 

Od tada ništa se bitno nije promijenilo glede gradnje ovog pompezno najavljivanog hotela, osim što je i dalje ruglo u centru grada.

Kako Akta.ba nezvanično saznaje, Kol je odustao od gradnje i traži novog kupca zemljišta. 

Ovu informaciju smo provjerili s Općinom Stari Grad: 

" Investitor KOL d.o.o. apsolutni je vlasnik zemljišta na kojem se izvode radovi, te  Općina može djelovati samo u oblasti inspekcijskog nadzora. Tačno je da je investitor prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora sa Općinom Stari Grad 2016. godine najavio izgradnju Hotela Hilton, ali isto tako Općina raspolaže i nezvaničnim informacijama prema kojim isti prodaje pomenuto zemljište i traži zainteresovanog kupca", kazali su nam u Općini. 

Dodaju da Služba za opću upravu i inspekcijske poslove vrši redovne kontrole gradilišta, te provodi redovan nadzor kako bi se spriječila eventualna nedozvoljena gradnja ili opasnost po građane i imovinu.

"S tim u vezi, Služba za opću upravu i inspekcijske poslove je 28.12.2020. godine donijela rješenje prema investitoru i izvođaču radova o otklanjanju opasnosti za građane koju predstavlja izvedena građevinska jama na ovom lokalitetu. Nakon toga je izvođač radova obavijestio našu službu o raskidu ugovora sa investitorom, te se komunikacija nastavila putem punomoćnika. Općina je postavila znakove i trake upozorenja na gradilištu, a punomoćnik je obavijestio Službu za opću upravu i inspekcijske poslove da će radovi biti nastavljeni 26.04.2021. godine", dodaju. 

Kako radovi nisu nastavljeni u navedenom roku, Služba je donijela prekršajni nalog protiv investitora u iznosu od 10.000 KM.

U međuvremenu, investitor je još jednom promijenio punomoćnika.

"Ukoliko se radovi ne nastave bit će izdati novi prekršajni nalozi prema odgovornom licu investitora sa znatno višim iznosima. Krajnja mogućnost kojoj se može pristupiti je zatrpavanje iskopane građevinske jame nakon što se iscrpe sve druge opcije", poručili su iz Općine. 

B.K.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti