Austrijanci nastavljaju ulaganje u energetski sektor RS-a

08.02.2019. 10:02 / Izvor: Akta.ba
Austrijanci nastavljaju ulaganje u energetski sektor RS-a

Ministar je izrazio zadovoljstvo što kompanije iz Republike Srpske sarađuju sa respektabilnom evropskom kompanijom koja ima dugu tradiciju.

Ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjoj Luci sa predsjednikom borda direktora austrijske kompanije „Voith Hydro Europe", dr Leopoldom Heningerom i predstavnicima domaće kompanije „Elnos Grupa" o saradnji na projektima u oblasti energetike.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što kompanije iz Republike Srpske sarađuju sa respektabilnom evropskom kompanijom koja ima dugu tradiciju.

"Nova znanja i nove tehnologije koje se primjenjuju u evropskim zemljama podsticaće i naš dalji razvoj", rekao je ministar i dodao da je Ministarstvo energetike i rudarstva spremno pružiti svu podršku kako bi se otvorio prostor za jačanje saradnje u energetici, koja je jedna od najprioritetnijih oblasti.

Predsjednik kompanije „Voith Hydro Europe", dr Leopold Heninger, istakao je da se kompanija koju predstavlja bavi proizvodnjom elektromašinske opreme i ima tradiciju dugu stotinu pedeset godina, te izrazio zainteresovanost da zajedno sa kompanijom „Elnos Grupa", koja je njihov konstantni partner, nastavi dalju saradnju na energetskim projektima sa Republikom Srpskom.

Učesnici sastanka su razmijenili mišljenje i o mogućnostima inicijative za uspostavljanje saradnje Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske sa Ministarstvom energetike Austrije i SR Njemačke, što bi omogućilo efikasniju realizaciju projekata.

"Koordinacija određenih aktivnosti između Vlada bila bi vrlo korisna za Republiku Srpsku, jer bi se stvorilo više prostora za investiranje, što bi doprinijelo snažnijem društveno-ekonomskom rastu i razvoju naše zemlje", naglasio je ministar Đokić.

Ocijenjeno je da je današnji sastanak potvrdio zajedničku opredijeljenost za jačanje saradnje, a ministar je predložio predstavnicima kompanije „Voith Hydro Europe" da u aprilu ove godine učestvuju na „Jahorina ekonomskom forumu 2019".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti