Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH nije ispoštovala rok za predaju dokumenta za sastanak pododbora

05.05.2014. 08:00 / Izvor: Fena

Vlasti u BiH nisu ispoštovale rok da do 28. aprila predaju Dokument (Discussion Paper) za sastanak Pododbora o ekonomskim i finansijskim pitanjima i statistici koji je trebalo da se održi 13. i 14. maja u Banja Luci - upozorio je direktor za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo u Direkciji za proširenje Evropske unije Jean-Eric Paquet. 

U pismu upućenom direktorici Direkcije za evropske integracije BiH  Nevenki Savić, Paquet je izrazio žaljenje što vlasti BiH nisu uspjele ispoštovati ovaj rok.

Napominje da je osoblje Direkcije za evropske integracije poslalo jučer obavještenje da je, u kontekstu sljedećeg sastanka Pododbora o ekonomskim i finansijskim pitanjima i statistici, Dokument završen i proslijeđen Vijeću ministara na odobrenje. Međutim, s obzirom da je slijedeća sjednica VM zakazana za 8. maj, još nisu dobili informaciju da li će razmatrati Dokument te nisu u mogućnosti dati konačnu informaciju u vezi s predavanjem Dokumenta.

"Komisija bi željela naglasiti da više nije spremna da je vlasti BiH drže na ‘’stand-by’’ poziciji do zadnjeg trenutka. Također, u ime Generalnog direktorata za ekonomska i finansijska pitanja želimo napomenuti da je ovo prvi put da jedna zemlja ne poštuje standardne procedure u ekonomskom dijalogu sa Komisijom", podvukao je Paquet.

Ističe da sastanak zahtijeva mnogo priprema i da ne bi bilo vremena za detaljno razmatranje i analizu ukoliko Vijeće ministara usvoji i pošalje Dokument 5. maja.

"Prema tome, pozivam vas da pošaljete Dokument do ponedjeljka, 5. maja, što je jedna sedmica nakon dogovorenog roka. Ukoliko ovo nije moguće, moram vas obavijestiti da Komisija nije dostupna za pododbor 13. i 14. maja. Ovo može ostaviti ozbiljne posljedice na našu saradnju u polju ekonomskih i finansijskih pitanja što je ključno za nadolazeću vježbu ekonomskog upravljanja", upozorio je Paquet.

Izrazio je uvjerenje da će vlasti u BiH razumjeti rizik i vratiti se normalnoj i dobro organizovanoj saradnji s Komisijom, kakva je i bila tokom pet prethodnih ciklusa pododbora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti