BiH preuzela više od 18.000 europskih standarda

15.10.2016. 09:59 / Izvor: SRNA
BiH preuzela više od 18.000 europskih standarda

Usklađenost standarda dosta je dobra u drvnoj industriji, sistemima upravljanja i elektrosektoru, rekao je Tešanović.

BiH je do sada preuzela više od 85 odsto europskih standarda kao BAS standarde /standardi BiH/, što je između 18.000 i 19.000 standarda i oni se stalno mijenjaju, rekao je pomoćnik direktora za ocjenu usklađenosti u Institutu za standardizaciju BiH Goran Tešanović.

Na obilježavanju Svjetskog dana standarda u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, Tešanović je rekao da su standardi nezaobilazan alat u oblasti ocjenjivanja usklađenosti kada se certifikuju sistemi i proizvodi ili kada se vrši certifikacija tijela za ocjenu osoblja, inspekcijskih tijela i slično.

On je naglasio da je Institut preuzeo sve standarde i oni su dostupni i privrednicima i zakonodavcima u BiH, odnosno svima koji su zainteresovani za uvođenje standarda, dodavši da su drvna, elektroindustrija i jedan dio prehrambene veoma dobro usklađene sa standardima.

Prema Tešanovićevim riječima, postoje problemi u provođenju standarda, i to sa aspekta usklađivanja zakonodavstva i izlaska proizvoda iz BiH na tržište EU, samim tim što u BiH nema dovoljno certifikacionih tijela.

"Institut za standardizaciju daje punu podršku privredi BiH, koja se može uključiti u rad određenih tijela Instituta i na taj način pratiti rad i razvoj standarda, kako u BiH, tako i u svijetu", istakao je Tešanović.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić rekao je da Komora zajedno sa Institutom niz godina radi, kako na upoznavanju privrednika sa standardima EU koji su im neophodni u njihovom daljem radu, tako i na informisanju zakonodavne vlasti - šta je sve potrebno uraditi kako bi proizvodi iz BiH bili na tržištu EU i ostatka svijeta.

Bojić je naveo da će i današnje obilježavanje Svjetskog dana standarda biti u znaku informisanja prisutnih o značaju certifikovanja proizvoda iz BiH.

"U BiH je već sada mnogo toga urađeno na postizanju standarda. Dobili smo mnoge certifikate, a dokaz tome je da izvozimo najviše na europsko tržište, gdje je potrebno zadovoljiti određene standarde da bi se proizvodi našli na policama EU", naglasio je Bojić.

Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragan Milović rekao je da je u vezi sa pitanjem uvođenja standarda, resorno ministarstvo nadležno za koordinaciju svih poslova i procesa infrastrukture kvaliteta.

"Riječ je o poslovima Instituta za standardizaciju, Instituta za akreditaciju, Instituta za meteorologiju i Agencije za nadzor nad tržištem", pojasnio je Milović i dodao da se u ovom ministarstvu obavljaju i poslovi preuzimanja direktiva EU, koji se odnose na industrijske proizvode, te poslovi u vezi sa imenovanjem tijela za ocjenjivanje usklađenosti.

Prema njegovim riječima, standardi, kao važan proces, preuzimaju se u Institutu za standardizaciju, a tehnički propisi, koji se preuzimaju preko direktiva EU, u sebi uključuju takozvane minimalne tehničke zahtjeve za proizvode koji se realizuju prilikom preuzetih standarda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti