Јanjski kajmak i sir-pletenica uskoro brendirani i na tržištu EU

01.04.2019. 12:39 / Izvor: RTRS
Јanjski kajmak i sir-pletenica uskoro brendirani i na tržištu EU

Proizvođači janskog kajmaka i sira do ljeta dobiće tri mini sirane.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Јanjski kajmak”, iz Strojica kod Šipova, dobilo je Elaborat za zaštitu oznake geografskog porjekla janjskog kajmaka. 

Formirano je Udruženje “Јanjski kajmak”, koje je uz pomoć stručnjaka iz Beograda izradilo eleborat o zaštiti oznake geografskog porjekla svojih proizvoda i priprema brendiranje proizvoda. Јanjski kajmak i sir uskoro će se naći i na tržištu Evropske unije.

Za naš kraj to veoma mnogo znači. Imaćemo više prilika da prodamo svoj proizvod – rekla je Rada Džakić, predsjednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača i žena “Јanj” Strojice.

Dragica Milovac specijalizovala se za proizvodnju janjskog sira pletenice.

Proizvođači janskog kajmaka i sira do ljeta dobiće tri mini sirane.

Mi ovdje imao i značaju mini mljekaru, otkupnu stanicu Kovačić koja prerađuje 2.000 litara dnevno. Tako da je Јanjski kajmak već prisutan na tržištu kao komercijalni – istakao je Stojan Kozomara iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske

Mihajlo Ostojić sa Poljoprivrednog fakulteta Beograd dodao je da su oni obradili tri proizvoda: Јanjski kajmak, Јanjsku pletenicu i janjski polutvrdi sir.

Utvrdili smo bakteriološki, hemijski i organoleptički da može da se proizvodi i da može da se proizvodi i da može da se brendira, odnosno geografski zaštiti Јanjski kajmak.

Područje Јanjske visoravni je izuzetno pogodno za stočasrtvo, proizvodnju ekološki čistog, visoko kvalitetnog mlijeka i mliječnih proizvoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti