Zvizdić: Povećati ulaganja u privatni sektor

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zvizdić: Povećati ulaganja u privatni sektor

Prema njegovim riječima, EBRD je od 1991. godine investirao više od 12 milijardi eura na prostor zapadnog Balkana, a samo u prošloj godini više od milijarde eura putem 67 projekata.

07.05.2019. 08:38 Izvor: / Akta.ba

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić rekao je da je namjera BiH da budu povećana ulaganja Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u privatni sektor jer je do sada najviše sredstava bilo vezano za javni sektor.

Zvizdić je na konferenciji za medije povodom održavanja Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a, koji sutra počinje u Sarajevu, izrazio nadu da će BiH ići ka jačanju ulaganja EBRD-a u mala i srednja preduzeća kako bi bio unaprijeđen i privatni sektor.

Ističući da se očekuje da EBRD ove godine obezbijedi do 300 miliona eura za projekte u BiH, Zvizdić je naveo da je ta banka od 1996. godine u BiH investirala više od dvije milijarde eura u 160 različitih projekata, od čega se 82 odsto odnosi na projekte iz oblasti infrastrukture, sedam odsto na projekte energije, a ostalo na oblasti industrije i malih i srednjih preduzeća.

Prema njegovim riječima, EBRD je od 1991. godine investirao više od 12 milijardi eura na prostor zapadnog Balkana, a samo u prošloj godini više od milijarde eura putem 67 projekata.

Zvizdić tvrdi da je ovaj skup izuzetna prilika da se pokažu investicioni potencijali BiH, navodeći da će u fokusu i dalje biti izgradnja Koridora “Pet ce” koji povezuje centralnu Evropu sa BiH, kao i sredstva vezana za energetski sektor i energetsku efikasnost i sektor malih i srednjih preduzeća.

On očekuje potpisivanje određenog broja ugovora između institucija BiH i predstavnika EBRD-a.

"Putem investicione agende pokušaćemo da prezentujemo one sektore za koje mislimo da imaju vrlo ozbiljan potencijal kao što su IT sektor, turizam, proizvodnja hrane i razvoj drvne industrije", naglasio je Zvizdić.

Prema njegovom mišljenju, trodnevni skup u Sarajevu jedan je od najznačajnijih događaja u regionu posljednjih desetak godina i izvanredna prilika da se povežu investitori i ulagači sa onima koji kreiraju projekte u BiH, te prezentuju investiocioni potencijali BiH i ona prikaže kao vrlo atraktivna lokaciju za ulaganje.

Na samitu lidera zemalja zapadnog Balkana u Sarajevu, koji će biti održan za vrijeme Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a, biće riječi o snažnijem ekonomskom povezivanju.

"Ostajemo isključivo fokusirani na jačanju procesa saradnje na zapadnom Balkanu. Naša je namjera da se i dalje ekonomski, infrastrukturno i privredno jače uvezujemo kako bi napravili povećani nivo konkurentnosti i razvoja naših ekonomija", naveo je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, svaka od zemalja zapadnog Balkana veoma je mala da bi na bilo koji način bila atraktivna i da bi investitori bili orijentisani samo ka njoj.

"Ali, kada nastupamo kao region onda smo interesantni i velikim i ozbiljnim investitoprima", pojasnio je Zvizdić, dodajući da će namjera svih biti da prezenztuju projekte svoje zemlje pojedinačno, ali i da se prave regionalni klasteri i povezuju zemlje regiona.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović rekao je da je za BiH bitno da pokaže da je sposobna i da ima kapacitete da organizuje ovako važan događaj, te da se predstavi da je kao zemlja dobro mjesto za investicije.

"Očekujemo da će i region da pošalje poruku da je ovaj prostor bezbjedno mjesto za investicije", naglasio je Šarović.

On je saopštio da je sa jučerašnjim danom registrovano 2.886 učesnika i 82 delegacije, a da još 300 prijavljenih čekaju registraciju i provjere.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti