Studentice i studenti IUS-a uspješno završili CNC obuku

12.05.2019. 11:26 / Izvor: Akta.ba
Studentice i studenti IUS-a uspješno završili CNC obuku

Ovu obuku su pohađale tri studentice koje svojim primjerom žele popularizirati ovu edukaciju među ženskom populacijom.

Studentice i studenti IUS Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka završili su uspješno CNC obuku, a u četvrtak, 9. maja 2019 upriličena im je dodijela certifikata za 50-satnu obuku na CNC mašinama.

Certifikate je dodijelio dr. Muhamed Hadžiabdić, program koordinator studijskog programa mašinstvo koji je čestitao studentima i ukazao na važnost praktičnih obuka za sve profesije a posebno za buduće inžinjere. IUS LIFE čestita vrijednim studenticama i studentima kao i instruktoru Adnanu Škulju i zahvaljuje na ukazanom povjerenju.

Ovu obuku su pohađale i tri studentice koje svojim primjerom žele popularizirati ovu edukaciju među ženskom populacijom.

"Smatram da je od izuzetnog značaja da svaka osoba teži da napreduje u onome u čemu uživa i prema čemu ima afinitet. Živimo u društvu gdje se pojedine struke pripisuju samo muškarcima ili samo ženama iako ih ništa ne čini takvima. Takav je slučaj s tehničkim naukama te upotrebom CNC mašina koje djevojke i žene mogu i te kako iskoristit da pokažu svoju kreativnost i otkriju nove prilike. Svako ima određenu dozu znanja i sposobnosti kojima može doprinijeti određenim poljima ukoliko se tome posveti i dadne svoj maksimum. To je i razlog zašto sam upisala CNC kurs gdje sam pronašla ogroman potencijal za pretvaranje kreativnih skica u opipljive predmete, prvenstveno izradu nakita, ali i mnogih drugih predmeta.", kaže Amina Krdžalić. 

Krdžalić vjeruje da će joj stečeno znanje na ovom kursu pomoći u budućem pozivu kao industrijskom inženjeru jer danas veliki broj firmi iz dvije najrazvijenije industrijske grane u BiH, drvna i metalna industrija, upravo koriste  CNC mašine u redovnoj proizvodnji.

"Prilikom apliciranja za radno mjesto svi ćemo manje-više imati diplome sa sličnim završenim predmetima, ali ono što će nas na tržištu izdvojiti od drugih je koliko smo vremena odvojili pored fakulteta i redovnih obaveza za dodatno usavršavanje, kurseve i slične obuke koje će pojačati naše znanje iz određenih oblasti te dati nam priliku da steknemo i praktično znanje iz istih koje je danas, nažalost, u velikoj mjeri zanemareno u formalnom obrazovanju. Zato, preporučujem da od najranijih dana fakulteta studenti ulažu u svoje znanje kako bi bili konkurentniji i radili ono što vole, a ne ono što moraju.", zaključuje Krdžalić. 

 

 

Ajla Hećimović takođe želi pozvati djevojke da pohađaju CNC obuku te naglašava da je jako zadovoljna iskustvom koje je stekla na ovom kursu.

"Rukovodioci ovog treninga su veoma sposobni u svom poslu, spremni su pomoći i objasniti sve nejasnoće sa velikom dozom poštovanja i strpljenja. Također prilikom pohađanja ovog kursa shvatila sam da na fakultetu nisam učila dosta stvari koje su mi neophodne za moju struku.", kaže Hećimović.

Hećimović dodaje da kotivaciju za učenje u ovom polju dobija svaki dan posmatrajući tempo kojim se razvija industrija.

"Želim da budem u korak sa tim tempom i da izgrađujem sebe kao individualca koji će danas sutra biti dio tog razvoja. Smatram da će me ovakva vrsta edukacije bolje upoznati sa mojom strukom i osposobiti za početak u bilo kojem polju industrije povezanim sa CNC mašinama. Savjetujem sve svoje kolegice koje žele iskustvo i znanje da se odvaže na ovakav korak. Ja sam pozitivno iznenađena, a vjerujem da će i one biti.", zaključuje Hećimović.

 

Naredna CNC obuka je planirana za mjesec juni a na nju se možete prijaviti ovdje

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti