Osnovan klaster Sarajevo - Romanija - Podrinje

17.05.2019. 10:03 / Izvor: Akta.ba
Osnovan klaster Sarajevo - Romanija - Podrinje

Osim predstavnika sektora radionicu su prisustvovali i predstavnici opština, lokalnih razvojnih agencija i naučno – istraživačke zajednice.

Кlaster Sarajevo - Romanija - Podrinje "Srp" kao osnovne ciljeve ističe formiranje baze podataka u agro – prehrambenom sektoru, unapredjenje prodaje, povećanje obima proizvodnje, poboljšanje kvaliteta proizvoda, udruživanje sredstava, promociju lokalnih brendova, povezivanje s tržištem i stimulisanje uključivanja žena i mladih u poljoprivredu.

U sklopu realizacije programa razvoja ruralne konkurentnosti u ruralnim područjima, Predstavnici Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata i Resora za pružanje stručih usluga u poljoprivredi PJ Sokolac organizovali su niz radionica na temu razvoja klastera u poljoprivredi.

Na skupštini su se okupili ključni akteri u sektorima voća, povrća, plasteničke proizvodnje i šumskih plodova, a najviše riječi bilo je o prednostima i neophodnosti klasterskog organizovanja. Identifikovani su i drugi podsektori koji su strateški bitni za ovu regiju kao što je pčelarastvo.

Osim predstavnika sektora radionicu su prisustvovali i predstavnici opština, lokalnih razvojnih agencija i naučno – istraživačke zajednice. Izabrani su i organi upravljenja klasterom, a za menadžera klastera izabrana je Željka Pejović dipl.inž poljoprivrede.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti