Najavljen novi tender za izvoz mesa iz BiH u Tursku

18.05.2019. 08:12 / Izvor: Akta.ba
Najavljen novi tender za izvoz mesa iz BiH u Tursku

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović razgovarao je jučer u Sarajevu s ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pakdemirlijem.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović razgovarao je jučer u Sarajevu s ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pakdemirlijem o nastavku izvoza mesa i malina iz BiH u Tursku.

Ističući  da je neophodno da parlamenti što prije ratifikuju novi Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske, Šarović  je zatražio od turske strane da se u međuvremenu izvoz u ovu zemlju nesmetano nastavi, kako bh.privrednici ne bi trpili posljedice čekanja.

"Mi u ovom momentu imamo spremno 4-5.000 tona iskoštenog mesa i veoma je važno da izvoz nesmetano teče i da u tom smislu nema nikakvih zastoja", apelovao je Šarović.

S tim u vezi, s turske strane najavljeno je da će u narednom periodu biti raspisan novi tender za uvoz iz BiH, i da će kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, biti napravljen izuzetak, jer kako je istakao turski ministar „ova zemlja već duži period ne uvozi meso iz drugih zemalja“.

Zajednički je konstatovano da je Turska jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine te da je saradnja proteklih godina  konstantno išla „uzlaznom putanjom“. Uprkos prošlogodišnjem padu turske lire i posljedičnom padu izvoza iz BiH, uspio se zadržati obim robne razmjene od 700 miliona dolara. Istaknut je zajednički cilj da, uz obostrane napore dvije zemlje, obim robne razmjene u što skorijem periodu dostigne milijardu dolara godišnje.

Osim ministra poljoprivrede sastanku su prisustvovali i Aylin Cağlayan Özcan, generalna direktorica  Generalne direkcije za EU i vanjske odnose, Mümtaz Sinan v.d. generalni direktor Generalne direkcije za hranu i kontrolu, Bosman Uzun  generalni direktor Instituta za meso i mlijeko, Özgür Güven   zamjenik generalnog direktora Poljoprivredno-kreditnih zadruga, Nihal Lafcioğlu,  Generalna direkcija za EU i vanjske odnose – ekspert za EU, te Haldun Koç ambasador Republike Turske u BiH, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti