Velika mrlja na Vrbasu, ekološka katastrofa na pomolu?

27.05.2019. 07:55 / Izvor: Avaz.ba
Velika mrlja na Vrbasu, ekološka katastrofa na pomolu?

Osim što su nam rijeke i šume zatrpane medicinskim otpadom, piralenom, još su opasniji odnos i nebriga, jer niko ništa ne radi po tom pitanju.

Velika mrlja na Vrbasu, kancerogeno ulje usred Banje Luke, deponija medicinskog otpada u blizini Mrkonjić-Grada, plutajući otpad na Drini kod Višegrada i na Limu kod Rudog.

Ovo su samo neke od velikih ekoloških katastrofa koje su posljednjih mjeseci pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Borislav Janković, lider Ekološkog pokreta "Zlenkovac", upozorava na ozbiljne posljedice po zdravlje stanovništva.

"Naše udruženje objavilo je da se dvije tone ilegalno odloženog medicinskog otpada nalaze na području Sanskog Mosta i Mrkonjić-Grada i da predstavlja tempiranu bombu za izbijanje zaraza i zagađenje životne sredine. Još ništa nije urađeno da se to ukloni, a upotrijebljene šprice, pune ampule praškom, tablete, nalaze se dva kilometra vazdušne linije do izvora rijeke Sane i 200 metara vazdušne linije od prvih naseljenih kuća u selu Jasenovi Potoci. Inspekcija je lopticu prebacila na općinu."  kaže Janković.

Ključni je, kaže, problem što oni koji treba da se bave zaštitom životne sredine u BiH ne čine ništa.

"Strašno je da do sada nije angažiran stručnjak koji će izmjeriti radijaciju, konkretno kada je riječ o medicinskom otpadu. On sigurno podzemnim putem utječe na izvore rijeke Sane, koja je tu blizu. Sigurno je da se trujemo od toga.", kaže Janković.

I dio zemljišta u Poslovnoj zoni "Incel" u Banja Luci zagađen je veoma opasnim i kancerogenim uljem piralen i drugim teškim metalima, potvrdili su rezultati analize zemljišta koju je uradio Institut za zaštitu i ekologiju RS. Za uklanjanje i uništavanje ovog ulja potrebno je na stotine hiljada maraka. Riječ je o veoma opasnom ulju koje može ozbiljno ugroziti živote i zdravlje ljudi ako dođu u kontakt s njim.

 

 

"Neki ga stavljaju u isti rang s radioaktivnim materijama. To ulje se ne može prirodno razgraditi. Ako uđe u zemljište, ono tu ostaje.", rekao je Petar Gvero, šef Katedre za termotehniku Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci.

"U Mrkonjić - Gradu komunalna policija nije kaznila nikoga. Zna se ko je napravio nove deponije. Eventualno intervenišu gdje je nešto lako uraditi i to je to.", kaže Janković.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti